Georgia Üniversitesi’ndeki veri bilimciler tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, günlük yaşamda algoritmaların hayatımıza zorla ve izinsiz bir şekilde girmesi konusundaki endişelerin artmasına rağmen, insanlar bilgisayar programına insanlardan daha fazla güvenmeye istekli olabilirler. Özellikle de bir görev çok zorlaşırsa bu konuda ilk olarak bilgisayarlara güvenilir.
Çalma listenizdeki bir sonraki şarkıyı seçmekten doğru beden pantolonu seçmeye kadar, insanlar günlük kararlar vermek ve hayatlarını kolaylaştırmak için algoritmaların tavsiyelerine daha çok güveniyorlar.
Ph.D. Eric Bogert, “Algoritmalar çok sayıda görevi yerine getirebilir ve yapabildikleri görevlerin sayısı her gün artmaktadır” dedi. “Bir görev zorlaştıkça ve bu etki diğer insanlardan gelen tavsiyelere güvenmeye yönelik önyargıdan daha güçlü olduğu için algoritmalara daha fazla önyargı var gibi görünüyor.”
Bogert, 13 Nisan’da Nature’s Scientific Reports dergisinde yayınlanan “Bir görev daha zor hale geldikçe insanlar sosyal etkiden çok algoritmalara güveniyor” başlıklı yazı üzerinde, yönetim bilgi sistemleri profesörü Rick Watson ve yardımcı doçent Aaron Schecter ile çalıştı.
Fotoğrafları değerlendiren 1.500 kişiyi içeren çalışmaları, insanların bilgiyi işlemek ve kararlar almak için algoritmalarla nasıl ve ne zaman çalıştığını analiz eden daha geniş bir çalışmanın parçasıdır.
Bu çalışma için ekip;
Gönüllülerden, bir kalabalığın fotoğrafındaki insan sayısını saymalarını istedi ve bir grup başka insan tarafından oluşturulan öneriler ve bir algoritma tarafından oluşturulan önerileri sundu.
Schecter, fotoğraftaki kişi sayısı arttıkça, saymanın zorlaştığını ve insanların kendilerini saymak veya kalabalığın ilmini takip etmek yerine bir algoritma tarafından üretilen öneriyi takip etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi.
Schecter, deneme görevi olarak sayma seçiminin önemli olduğunu, çünkü fotoğraftaki kişi sayısının görevi arttıkça objektif olarak zorlaştırdığını açıkladı. Aynı zamanda sıradan insanların bilgisayarların iyi olmasını bekledikleri görev türüdür.
Schecter, “Bu, nesneleri saymaktan çok önyargıya maruz kalsa da, insanların bilgisayarın iyi olacağını algıladığı bir görevdir” dedi. “Yapay zeka ile ilgili yaygın sorunlardan biri, kredi vermek veya birini kredi çekmek için kullanmaktır.
Bu öznel bir karar olsa da gelir ve kredi puanı gibi pek çok sayı var. Bu yüzden insanlar bunun algoritma için iyi bir iş olduğunu düşünüyor. Ancak, bağımlılığın pek çok durumda dikkate alınmayan sosyal faktörler nedeniyle ayrımcı uygulamalara yol açtığını biliyoruz. ”
Schecter, yüz tanıma ve işe alma algoritmalarının incelemeye alındığını söyledi
Son yıllarda da incelemeye alındığını, çünkü bunların kullanımlarının inşa edilme şekillerinde kültürel önyargıları ortaya çıkardığını ve bu da yüzleri kimliklerle eşleştirirken veya nitelikli iş adayları için tarama yaparken yanlışlıklara neden olabileceğini söyledi.
Bu önyargılar, sayma gibi basit bir görevde bulunmayabilir. Ancak diğer güvenilir algoritmalardaki varlıkları, insanların karar verirken algoritmalara nasıl güvendiklerini anlamanın önemli bir nedenidir, diye ekledi.
Bu çalışma, Schecter’in ABD Ordusu Araştırma Ofisi’nden 300.000 dolarlık bir hibe ile finanse edilen insan-makine işbirliğine yönelik daha büyük araştırma programının bir parçasıydı.
Schecter, “Nihai hedef, kararlar veren insan ve makine gruplarına bakmak ve onların birbirlerine nasıl güvenmelerini sağlayabileceğimizi ve bunun davranışlarını nasıl değiştirdiğini bulmaktır,” dedi. “Bu ortamda çok az araştırma olduğu için, temellerle başlıyoruz”. Schecter, Watson ve Bogert şu anda insanların yaratıcı yargılarda bulunurken ve ahlaki yargılarda bulunurken, örneğin açıklayıcı pasajlar yazmak ve mahkumların kefaletini ödemek gibi algoritmalara nasıl güvendiklerini inceliyorlar.
Serra Nur Salim
Bunlar da ilginizi çekebilir
Elon Musk: Yapay Zekâ 5 Yıl İçerisinde İnsanlardan Daha Üstün Olacak
Muhtemelen Bilmediğiniz 13 Gizli Windows ve Mac Klavye Kısayolu