Kraliçe Victoria, Avustralya, Kanada ve Hindistan’ın da içinde bulunduğu dünyanın yarısına hükümdarlık etti. Bu ülkeler ona en az yedi kez suikast düzenlemeye çalıştı. 63 yıllık hükümdarlığı boyunca, İngiltere sanayileşme ve kentselleşmeye geçti. İngiliz İmparatorluğu iki katına çıktı. Aynı zamanda bilge Kraliçenin çocukları Avrupa’daki kraliyet aileleriyle evlendi.
Ancak doğduğu zaman, Kent’li Prenses Alexandrina Victoria’nın bir kraliçe olacağını hiç kimse düşünmemişti. Ondan önce taht için sırada bekleyen üç amca ve beş kuzen vardı. Diğer yandan annesi ona birçok kısıtlama getirdi. Victoria, 19. yüzyılın en güçlü hükümdarıydı ama aynı zamanda acı çeken bir insandı. İşte hayatını şekillendiren acıklı durumlar.
2) Victoria Hayatında Bir Baba Figürü Olmadan Büyüdü.
Victoria 1819’da doğdu. Babası Prens Edward, Kral III. George’un dördüncü oğluydu. Edward, kızı bir yaşına basmadan önce akciğer iltihaplanmasından öIdü. Victoria’ nın annesi Alman Saxe-Coburg-Saalfeld Prensesi Victoria, hayatında ikinci kez dul kaldı. Prenses Victoria, denetçisinin onun yerine kızını büyütmesine izin verdi. Yaşça büyük iki çocuğa annelik yapmak Alman Prensesi için zaten yeterliydi.
Victoria, 5 yaşına geldiğinde denetçi Conroy’un bir numaralı projesi haline geldi. Conroy, Victoria’yı tahta geçirmek için elinden gelen her şeyi yapacaktı. Çok geçmeden Parlamento, Victoria’yı “muhtemel varis” (potansiyel bir hükümdar) olarak adlandırdı.
Kaderi hakkında endişelenen Victoria’nın amcası Kral William IV, Victoria’nın velayetini almaya çalıştı, ama boşunaydı. İntikam almak için Conroy Kral’ın yozlaşmış olduğunu söyleyerek ona karşı kampanya yürüttü. Kral’ın on gayri meşru çocuğu vardı ve hepsi Victoria için savaştı, ancak hiç kimse ona sevgi bahşetmedi.
2) Annesi Victoria’nın Davranışlarına Katlanamadı
Victoria’nın annesi pek çok kez kızının güçlü karakteriyle mücadele etti. Kızını “Cep Herkülü” olarak adlandırdı. Bir gün günlüğüne şu cümleyi yazdı: “(…) Küçük fare o kadar zapt edilemezdi ki neredeyse ağlayacaktım.”
Victoria’nın annesiyle ilgili sahip olduğu ilk anı çok can sıkıcıydı. Annesi, Victoria’nın amcasını eğer kız ağlarsa onu cezalandırması için tehdit etti. Sonraki birkaç hafta içinde alıngan çocuk Victoria, amcası yanından her geçtiğinde avazı çıktığı kadar bağırdı.
Conroy, Victoria’ya çırağı gibi davrandı. Her gün kızın davranışları hakkında detaylı bir rapor alırdı ve onu nasıl disipline soktuğu ile övündü. Victoria, hayatının sonuna kadar çocukluğunu mahveden sistemden ve aynı zamanda bundan sorumlu olan adamdan nefret etti.
3) Genç Victoria İzole ve Yalnızdı
Victoria’ya kardeşleri ve Conroy’un kızı dışındaki çocuklarla oynamasına izin verilmedi. Beş yaşına geldiğinde, “Kensington Sistemi’ne” göre onu yetiştirdiler. Bu sistem, Conroy tarafından oluşturulan bir dizi katı protokoldü. Günü özel hocalarla doluydu. Üstelik, Victoria’nın baba tarafından akrabalarını görmesini de yasakladılar. Victoria hiçbir suretle yalnız kalamıyordu. Yatarken bile dadısı başucunda olurdu. Annesiyle aynı odada yatardı.
13 yaşından itibaren annesi onu İngiltere turlarına çıkardı. İnsanlar onu coşkuyla karşıladı. Geziler onu hasta etti ve onu hiç yalnız bırakmadı. Kral William IV onları geleceğin kraliçesi için saf pazarlama olarak gördü. Böyle olunca, Victoria bu turlara itiraz etti. Ancak annesi, Kral’ın sadece kıskanç olduğunu iddia etti ve onu yıllarca gezilere devam etmeye zorladı. Ve hepsi bundan ibaret değildi.
4) Annesi Gücünü Elinden Almak İstedi
Annesinin davranışlarından dolayı, Kral William IV, onun kraliçe naibi olmasına izin vermeyeceğine yemin etti. Gariptir ki, Victoria reşit olana kadar yaşadı. Ekim 1835’de turlarının birinde Victoria tifoya yakalandı. Bu hastalık bir aydan daha fazla sürdü. Kız artık yürüyemiyordu. Saçları yumak halinde dökülüyordu. Fakat Conroy, onun numara yaptığını düşündü ve bir doktor çağırmadı.
Conroy ve annesi imzalaması için ona şüpheli bir belge verdi. Bu onu Victoria’nın danışmanı ve saymanı yapacaktı ama Victoria bunu yapmayı reddetti. Conroy onu tımarhaneye kapatmak ve yiyecek vermemekle tehdit etti. Victoria öIüme yakındı. Bir gün dadı, doktoru gizlice onun odasına soktu ve onun hayatını kurtardı. Bu olay Victoria’nın annesi ve Conroy ile ilişkisini daha da karmaşık hale getirdi.
5) Victoria, En Büyük Düşmanın Gerçek Babası Olmasından Korkuyordu
Victoria, muhtemelen soyundan gelenlerin daha sonra Avrupa soylularına yaydığı bir kan hastalığı olan hemofili B’nin taşıyıcısıydı. Kişiye kadın tarafından miras kalsa da, annesi bu hastalığa sahip değildi. Aslında Victoria’nın atalarının hiçbiri bu hastalığa sahip değildi.
Victoria, bu özelliğin İrlandalı bir kadın avcısı olan Conroy’dan kendisine geçtiğinden şüpheleniyordu. Bir keresinde Wellington Dükü’ne annesiyle Conroy’un çok yakın olduğunu gördüğünü söyledi. Victoria, en büyük düşmanının gayrimeşru kızı olmaktan büyük bir korku duyuyordu. Ancak Conroy’un tıbbi kayıtlarında hemofiliye dair bir iz yoktu. Muhtemelen yaşlı babaların çocuklarında yaygın olan bir genetik mutasyondu. Hamile kaldığında babası Edward 50 yaşındaydı. Ama yine de korkusunu yenemedi.
6) Victoria, 18 Yaşına Kadar Mutluluğun Ne Olduğunu Bilmiyordu
18 yaşına geldiğinde, baba tarafından üç amcası öImüştü. Doğum gününden iki ay sonra Kral IV. William da öIdü. Her zaman annesi ve Conroy tarafından kontrol edilen Victoria, yakında Kraliçe olacaktı. Taç giyme günü, hayatının en güzel günüydü.
Taç giyme töreni esnasında, eski Lord Belle merdivenlerden çıkarken ayağı takıldı. Victoria ona yardım etmek için ayağa kalktı ama şüphesiz ki onu durdular çünkü bir asilin böyle davranması gerekmez. Yine de Victoria, bu 80 yaşlarında olan adam yorulmasın diye onu selamlamak istedi. Herkes onun bu güzel davranışından ötürü çok etkilenmiş ve bunun üzerine, genç kraliçe hemen insanların kalplerini kazandı.
7)Düğün Geleneğini Değiştirdi ve Kocaman Bir Aileye Sahip Oldu
Kraliçe Victoria evlenmeden önce annesiyle yaşamak zorundaydı. Yaşlı kadın ilişkilerini geliştirmeye çalıştı ancak Victoria içler acısı çocukluğunu unutmadı. 1840’da, saltanatına altı aydan biraz daha uzun bir süre kala, ilk kuzeni Belçika Prensi Albert’e evlenme teklif etti. Tanıştıkları andan itibaren, Victoria hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak ondan hoşlandı. Düğün gününde genç Kraliçe yeni bir gelenek başlattı: Gelin beyaz bir elbise giydi ve kat kat bir düğün pastası vardı.
Victoria, dadısı Lehzen’e kraliçe nedimesi pozisyonunu teklif etti ancak o bu teklifi reddetti. Şimdi annesi hem kaleyi hem de kasabayı terk etmek zorundaydı. Victoria ayrıca John Conroy’u da mahkemeden kovdu. Yine de annesine yakın durdu.
Genç Kraliçe kocasıyla büyülenmişti. Düğün gecesinden sonra şunları yazdı: “Beni kusursuz bir şekilde mutlu etmek için istenebilecek her kaliteye sahip. O çok mantıklı, çok kibar ve çok iyi ve aynı zamanda çok sevimli. Muhtemelen görebileceğiniz en hoş ve keyifli dış görünüşe ve görünüme sahip.”
Emzirmeyi ve hatta hamile kalmayı sevmeyen biri için oldukça fazla olan 9 çocuğa sahip oldular. Dahası, muhtemelen doğum sonrası depresyonundan müzdaripti. Albert mektuplarında, onun “histeriklerinden” ve önemsiz şeyler hakkında evhamlı olmasından şikayet ediyordu. Ancak imparatorluğu yönetirken geniş bir aileye sahip olmak zordu.
8) Conroy’un Hayaleti Hala Onu Takip Ediyordu
İnsanlar, Victoria’ya karşı sevgi besliyordu fakat 1839’daki olay her şeyi değiştirdi. Annesinin nedimelerinden biri olan Flora Hastings’ in karın bölgesinde bir şişIik oluştu. Kadının çapkın Conroy’dan hamile kaldığından şüphelendiler. Victoria, Lady Flora’yi küçümsedi çünkü çünkü o rezil “Kensington Sistemi”nin bir p∂rç∂sıydı. Kraliçe, kadını tıbbi bir kontrole gönderdi.
Lady Flora başta reddetti ama sonra doktora göründü. Onun el değmemiş bir kız olduğu ortaya çıktı. Dört ay sonra öIdüğünde, otopsi, karaciğerinde karnının garip şeklini oluşturan büyük bir tümör olduğunu ortaya çıkardı. Conroy, yayılan söylentiler hakkında Victoria’yı suçladı ve onun popülaritesini büyük ölçüde düşürdü. Ama Kraliçe ailesinde güç buldu. Yine de, mutlu yaşantısı sonsuza dek sürmedi.
9) Ani Bir ÖIüm
Ağustos 1961’de asilzade çift, Galler Prensi oğulları Albert Edward ile yüzleşmek için Cambridge’e gittiler. Genç adam İrlandalı bir aktrisle tasvip edilemez bir ilişki yaşıyordu! Çok yakında Prens Albert’e tifo teşhisi kondu. 14 Aralık’da 42 yaşında öIdü. Victoria babasının öIümünden genç adamın zamparalığını sorumlu tuttu: “Ona asla ürpermeden bakamam ve bakmayacağım da.”
Kocasının yasını tutmak için iki yıl boyunca halka açık yerlerden uzaklaştı. 21 yıllık evlilikten sonra, Victoria o kadar kırılmıştı ki asla tam olarak iyileşmedi. Sonraki 40 yıl boyunca siyah giydi. Ayrıca hizmetçilere kocasının odalarını temizlemeye devam etmelerini emretti. Hizmetçiler her sabah tıraş olması için odasına sıcak su getirirdi.
10) Başka Bir ÖIüm Onu Suskun Bıraktı
O yıldan birkaç ay önce, Victoria’nın annesi de öIdü. Araları soğuktu ama Victoria, torunlarını görmesi için ara sıra ziyaret etmesine izin verdi. Kraliçe annesinin öIdüğünü duyduğunda annesinin evine gitti. Tüm çocukluk oyuncaklarının, elbiselerinin ve ayakkabılarının hala orada olduğunu görünce şaşırdı. Yaşlı kadının belgelerini inceledi ve annesinin aslında onu sevdiğini anladı. Bu onun kalbini kırdı. Bütün bu yıllar boyunca Victora, yaşlı Prenses’in ondan nefret ettiğine inanıyordu. Annesiyle arasındaki soğukluk için Conroy ve dadı Lehzen’i suçladı. Ama hayat devam ediyordu ve Victoria yeni darbelerden müzdaripti.
11) Birkaç ÖIüm Daha
Albert’in öIümünün 17. yıl dönümüydü. 14 Aralık 1878’de Victoria’nın ikinci kızı Prenses Alice difteriden öIdü. Kraliçe için, bu iki tarihin denk gelmesi “neredeyse inanılmaz ve gizemli” idi. Ertesi yıl 60. yaş gününü sevgili çocuğunu kaybettiği için “yaşlanmış” hissederek kutladı.
Prenses Alice dışında, Victoria iki çocuğun da öIümünü atlattı. Oğlu Prens Leopold, kız kardeşinden altı yıl sonra 30 yaşında öIdü. Ayrıca hemofili hastasıydı ve bu yüzden askeri bir kariyere devam edemedi. Bunun yerine, sanatın patronu ve annesinin hayri resmi sekreteri oldu. Şubat 1884’de doktor, Leopold’a İngiliz kışından kaçınmak için Cannes’e gitmesini söyledi. Oradayken, Prens kayarak düştü ve kafasını çarptı. Ertesi sabah kanamadan öIdü. Victoria yıkılmıştı:
“Benden uzakta, bu kadar yetenekli ve bana bu kadar yardım eden bir sevgili çocuğu daha kaybetmek çok korkunç!”
Üçüncü çocuğu da Victoria öImeden önce vefat etti. İkinci oğlu Duke Alfred’di ve gırtlak kanserinden öIdü:
“Aman Tanrım! Zavallı sevgilim Affie de gitti. Korkunç bir yıl, hüzün ve çeşitli korkulardan başka bir şey değil.”
Altı ay sonra onun da gitme zamanı gelmişti.
“Avrupa’nın Büyükannesi” Sadece Bir Kadındı
Kraliçe Victoria 22 Ocak 1901’de Wight Adası’nda öIdü. İngiliz İmparatorluğu’nu 63 yıl, 7 ay ve 2 gündür yönetiyordu ve kendinden önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzun tahtta kaldı. Sadece torunu Kraliçe II. Elizabeth onu gölgede bıraktı.
Victoria ve Albert dördü erkek beşi kız olan toplamda dokuz çocuğa sahipti. Victoria’nın öIümünden sonra en büyük oğlu Galler Prensi, Kral Edward VII oldu. Victoria’nın Avrupa’nın birçok mahkemesinde 40 torunu vardı.
Hayatı mücadele ettiği birçok üzücü anlarla doluydu. Yine de biyografi yazarları Elizabeth Longford ve Cecil Woodham-Smith’e göre, Kraliçe Victoria,
“…Duygusal, inatçı, dürüst ve doğru sözlüydü. Popüler inanışın aksine, çalışanları ve ailesi, Victoria’nın birçok kez “çok eğlendiğini ve kahkahalarla güldüğüne” şahit oldu.
Tüm gücüne rağmen, Kraliçe Victoria sadece bir insandı. Hayatı baştan çıkarmalar, neşe ve acılarla doluydu. Hiçbir para ve güç onu hayatın tahmin edilemezliğinden koruyamazdı. O da tıpkı bizim gibiydi, ama İmparatorluk’daydı.
Özge Özcan
Bunlar da ilginizi çekebilir
Shakespeare En Ünlü Trajedilerini Veba Salgını Sırasında Yazdı
Yorumlar 3