Cam gerçekten tuhaf bir malzemedir. Katı olmasına rağmen bileşenleri diğer katılar gibi hoş bir kristal yapıda düzenlenmemiştir. Molekülleri, kendilerini bir kristal halinde organize etmeden önce yerinde donar.
Camı anlama arayışı, araştırmacıları yeni bir madde durumu keşfetmeye yöneltti: sıvı cam. Sıvı cam, akabilen ancak dönemeyen parçacıklarla oluşturuldu.
Proceedings of the National Academy of Sciences’da bildirildiği gibi, bu yeni durum normal camın nasıl oluşabileceğine dair fikir veriyor.
Bu araştırmanın başlangıç noktası, ikinci bir maddeden dağılan “büyük” parçacıkların karışımları olan kolloidlerin kullanılmasıydı.
Jeller ve emülsiyonlar, kolloid örnekleridir. Bu maddeler, cam oluşturan malzemede meydana gelen birçok fenomeni deneyimleyebilirler, bu nedenle bu cam geçişlerini incelemek için iyi bir referanstırlar.
Bu araştırmaya katılan ekip, önceki çalışmalardan farklı bir şey denemeye karar verdi. Kolloidlerinde küresel parçacıklar kullanmak yerine özel eliptik (yumurta biçimli) parçacıklar ürettiler. Bunların karışımlardaki konsantrasyonunu değiştirerek, olağandışı sıvı cam davranışını keşfettiler.
Birbiriyle yarışan iki cam geçişi!
Konstanz Üniversitesi’nden kıdemli yazar Profesör Andreas Zumbusch yaptığı açıklamada, “Küresel parçacıkların aksine, farklı şekillerinden dolayı parçacıklarımızın oryantasyonu var.
Bu da tamamen yeni ve daha önce çalışılmamış karmaşık davranış türlerine yol açıyor” dedi.
“Belirli parçacık yoğunluklarında, oryantasyonel hareket dondu. Öte yandan öteleme hareketi devam etti. Bu da parçacıkların benzer yönelimle yerel yapılar oluşturmak üzere kümelendiği camsı durumlarla sonuçlandı.”
Araştırmacıların bu özel maddede gördükleri, birbiriyle yarışan iki cam geçişiydi. Biri, tersine çevrilebilir olan düzenli bir faz dönüşümüydü. Diğeri ise, geri döndürülemez ve dengede olmayan bir durumdaydı.
Bu kombinasyon, camın kendine özgü özelliklerini üreten şey olabilirdi. Konstanz Üniversitesi’nde yumuşak yoğun madde teorisi profesörü ve makalenin diğer kıdemli yazarı Dr. Matthias Fuchs, “Bu teorik açıdan inanılmaz derecede ilginç” diyor.
“Deneylerimiz, bilim camiasının epeydir peşinde olduğu kritik dalgalanmalar ve camsı tutuklama arasındaki etkileşim için bir tür kanıt sağlıyor.”
Camı anlamak sadece pencerelerimizi yapan malzemeyi anlamak değildir. Plastikler ve metaller dahil olmak üzere malzemelerin çoğu, proteinler ve hatta biyolojik hücreler gibi organik maddeler de dahil olmak üzere çoğu cam gibi davranır.
Sıvı camın teorik araştırmaları yirmi yıldır devam etmektedir. Bu ilk sonuç, maddesel bilim alanında uzun vadeli bir etkiye sahip olacaktır.
Deniz Bora
Bunlar da ilginizi çekebilir
En İyi Bilim İnsanları ve Buluşları
En İyi Biyologlar ve Buluşları
Yorumlar 3