Son bulgular Titanik’in Kuzey ışıkları sebebiyle batmış olabileceği yönünde. Kuzey ışıklarının ardındaki jeomanyetik fırtınalar geminin iletişim sistemini bozmuş olabilir. Titanik, 10 Nisan 1912’de yolculuğuna başladı. Dört gün sonra, binbeşyüzden fazla kişinin hayatını kaybettiği bir trajedi haline geldi.
Titanik, bir buz dağının tepesine çarpmıştı. Bağımsız hava araştırmacısı Mila Zinkova, kuzey rüzgarlarının Titanik’in batmasında etkisini anlatan bir araştırmayla gündeme geldi. Mila’nın araştırmasına göre, kutup ışıkları sandığımız kadar masum değiller.
‘’ O gece kuzey ışıkları epey parlaktı.’’
Güneş fırtınalarında auroralar dünyaya doğru son derece hızlı bir şekilde elektriklenmiş gazlar gönderir. Yüklü parçacıklar ve enerji, atmosfer gazlarıyla çarpışır ve bazıları dünyanın manyetik alan çizgisinde etkileşime girer.
Etkileşim sonucu parlak yeşil, kırmızı, mor ve mavi çizgiler oluşur. Ayrıca bu parçacıklar elektriksel ve manyetik alanda bozunmalara yol açar, parazit etkisi yaratır veya salınımlara ve dalgalanmalara yol açabilir.
Titanik çalışanlarından James Bittes, bu tatsız olaydan bir gece önce şu mesajı kaydetti:
“Ay yoktu. Ama kutup ışıkları, ay kuzey kutbundan ateş ediyormuşçasına ışıldıyordu.”
Bunları söylerken kutup ışıklarının ne kadar tehlikeli olabileceğinden haberi yoktu. Güneş fırtınaları geminin iletişim sistemini ve pusulasını bozmak için yeterliydi. Bu Titanik’in neden koskoca bir buzdağına çarptığını da açıklıyordu.
RMS Baltic (Titanik ile aynı anda o okyanusun açıklarında olan bir yolcu gemisi) o gece Titanik’ten herhangi bir mesaj almadığını söyledi. Titanik’ten sadece kaza gecesi öncesi alınan mesajlar bulunuyordu.
Gemi kaptanlarının, o güzel ışıkların böylesine talihsiz bir kazanın habercisi olacağından haberleri yoktu. Acil yardım mesajları sağır kulaklara gitmişti. Bir takım astronomik olaylar geminin mekaniklerinin normali gibi çalışmamasının nedeniydi.
Tek başına güneş fırtınaları navigasyon sistemini tamamen bozmasa da kurtarmada gecikmelere sebep olduğu aşikâr. Mesajları ya geciktirdiler, ya saptırdılar, ya da tamamen engellediler. Batışla ilgili resmi rapor tecrübesiz radyo operatörlerinin parazitleri engelleyememesi ve Titanik’ten gelen/Titanik’den giden mesajların bozunmasıdan sorumlu olduğunu beyan etti.
Güneş fırtınaları, iletişim hataları, hatalı ekipman. Belki de dev bir buzdağına çarpmak için tek gereken rotada ufak bir sapmaydı. Dünya tarihinin en trajik kazalarından birine dünyanın en görkemli harikalarından biri sebep oldu. Kutup ışıkları, Titanik’in batmasının en temel faktörü. Ve orkestra, sonuna kadar çaldı.
Ahmet Altan Keskin
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünya Son Zamanlarda Daha Hızlı Dönüyor
Uzaydaki Güneş Enerjisi Santralleri Enerji İhtiyacımıza Cevap Olabilir.