Altın dokunuşu olan kadınla tanışın. İnanın ya da inanmayın, röntgen ışınlarında görünen kısa, dalgalı, parlak, beyaz çizgiler altının onun ellerinde yerleştiği yeri gösteriyor.
Bu görüntünün arkasındaki hikâye, The New England Journal of Medicine’de (NEJM) yayınlanan bir tıbbi vaka çalışmasında açıklandı.
58 yaşındaki Güney Koreli kadın yaklaşık 40 yıldır uğraştığı kronik eklem ağrısı ve elleriyle ayaklarındaki tuhaf deformasyonlar için hastaneyi ziyaret etti.
18 yaşındayken, küçük steril altın iplik parçalarının akupunktur iğnesi ile vücuda yerleştirilmesini içeren “altın iplik akupunkturu” adı verilen geleneksel bir Asya tekniği kullanarak tedavi almaya başladı. (muhtemelen bu hikayenin şimdi nereye doğru gittiğini anlıyorsunuzdur).
X-ray de romatoid artrit nedeniyle kadının ellerinin nasıl deforme olmuş olduğunu görebilirsiniz.
Bunun nedeni de bağışıklık sisteminin iltihaplı hücrelerinin eklemlerin etrafında toplanması ve sonunda sert bir fibröz dokuya dönüşmesidir.
Pannus olarak bilinen bu doku, kemik, kıkırdak ve bağlardaki hasarı hızlandırabilecek maddeleri serbest bırakır.
Altın iplikli akupunkturun bu durumu çözeceğine dair çok fazla bilimsel kanıt yok. Bununla birlikte, bu tedavinin eklem ağrısını tedavi etmede geçmişten günümüze dek uzanan uzun bir geçmişi vardır. Oral ve enjekte edilebilir altın tedavileri de bazen kullanılmaktadır.
Kadını tedavi eden Dr Young-Bin Joo ve Dr-Kyung-Su-Park olay raporlarında ‘Doğu Asya da ve global de akupunktur -altın iplikli akupunktur da dahil- uzun süredir eklem ağrılarını tedavide kullanılıyor.
Oral ve enjekte edilebilir uygulamalar da bazen yapılıyor.’ şeklinde açıklamada bulundular.
Doktorlar 58 yaşındaki hastaya resmi olarak romatoid artrit teşhisi koyduktan sonra daha konvensiyonel metotreksat ve leflunomid kombinasyonu ile tedavi edildi.
(Metotreksat ve leflunomid: Vücudun bağışıklık sistemini kırmaya yardımcı olan ve böylelikle eklemlerin etrafındaki şişliği azaltan iki iIaç)
Altın kıymıklar kadının elinde kaldı.
Doktorlar daha önce bu tür vakalarla karşılaşmıştı, özellikle de uygulamanın başka yerlerdekinden daha yaygın olduğu Doğu Asya’da.
2013’te NEJM, Güney Kore’de osteoartriti için yıllarca altın iplik akupunktur tedavisi gördükten sonra dizinde minik altın kıymıkları olan 65 yaşındaki bir kadınla ilgili başka bir vaka çalışması bildirildi.
Bulgular, The England Journal of Medicine‘de yayımlandı.
Erva Koçak
Yorumlar 1