Uçağın beyazrenge boyanması kararı öylesine verilmedi.
Pek çok uçak, özellikle havayolu uçakları beyaza boyanır. Bunun konfor, verimlilik ve güvenlikle ilgili birçok nedeni vardır. Ancak internette, beyaz boyanın yalnızca renk olarak değil, aynı zamanda ağırlık olarak da daha hafif olduğu ve bu tür bir tonu benimsemeyi CEO’lar için maliyet tasarrufu sağlayan bir konu haline getirdiği söylentileri de var. Maliyet tasarrufu devreye girecek olsa da, araştırmalarımıza göre bu söylentiler doğru görünmüyor.
Boyanın beyaz olmasının gerçek nedenleri
Havacılığın başlangıcında uçaklar metalik rengini koruyordu.
Havacılığın ilk on yılları düşünüldüğünde, krom şasileri neredeyse alışagelmiş bir ikonikliğe sahiptir. Yine de günümüzde bazı uçaklar hâlâ metalik rengini korumaktadır. Ancak uçakta bir dizi hava durumu olayı yaşanır ve metaller belirgin bir şekilde paslanma eğilimi gösterirler. Dolayısıyla boya (rengi ne olursa olsun), uçağın dış yüzeyini daha uzun süre korumanın bir yoludur.
Bütün bir uçağı boyamak oldukça pahalı olabilir, ancak uzun vadede uçak bakımı söz konusu olduğunda daha ucuz olabilir. Korozyon sorununun yanı sıra, bir krom düzlemin hala cilalanmaya ihtiyacı vardır ve bu, boya ile tamamen atlanabilecek bir şeydir.
Beyaz boya ısı için de önemlidir. Bulut hattının üzerinde, gündüz saatlerinde uçaklar saatlerce doğrudan güneş ışığı altında kalır. Ve çoğu zaman, havaalanında da güneş ışığında dururlar. Beyaz boya daha az ısı emer ve uzun vadede uçakların içini serin tutmayı daha ucuz hale getirir.
Elementlerle etkileşimin yanı sıra güneş ışığına maruz kalma miktarı da boyaları farklı şekilde etkiler. Renkli boyalar zamanla solma eğilimindedir, bu beyaz boya için eşit derecede önemli bir sorun değildir. Kısacası, uçakları beyaza boyamak yine ucuz bir durum oluşturur.
Beyaz boya ayrıca kusurların veya hasarın daha kolay tespit edilmesini sağlar. Olmaması gereken çatlaklar veya girintiler, yağ sızıntıları veya diğer sıvılar, renkli olanlara göre beyaz olan bir görünümde açıkça daha belirgindir.
Beyaz rengin tercih edilmesinin ardında sıklıkla lanse edilen başka bir neden daha var: Kuşların uçağa çarpma riskinin azalması. Bu kuşlar için ölümcül ve uçaktaki insanlar için tehlikeli olabilecek bir durum.
“İnsan-Vahşi Yaşam Etkileşimleri” dalında yapılan bir çalışma, hem güneşli hem de parçalı bulutlu bir havada beyaz bir uçak gövdesinin, mavi renk olandan daha fazla kontrasta sahip olacağını öne sürdü. Bununla birlikte, araştırmacılar çalışmalarının kesin olmadığını ve daha fazla test yapılması gerektirdiğini belirtiyor.
Boyanın Beyaz olmasının yanlış nedenleri
Şimdi, bu soruyu internette incelerken beyaz boyanın aslında diğer tüm renklerden, özellikle de siyah boyadan daha hafif olduğu iddiasını bulduk. Uçağın tamamında siyah boya kullanılsaydı uçağa birden fazla kişinin kütlesini eklerdi, bu nedenle beyaz sağlam bir yatırım olurdu.
Forumlara bakıldığında, çok kızgın havacılık hayranlarından birçok muhalif görüş ortaya çıktı. Bu durum aslında beyaz boyanın daha ağır olduğunu göstermek için aynı hacimde mağazadan satın alınan titanyum oksit boyaları ve diğer renkli boyaları kullanan insanları da içeriyor.
Ama uçak boyasının farklı olabileceği ihtimalini de düşündük. Havacılık endüstrisinde çalışan ve isminin gizli kalmasını isteyen bir bağlantı, beyaz boyanın koyu renkli boyadan daha açık veya daha ağır olup olmadığını sormak için bizim adımıza önde gelen bir boya üreticisi ile temasa geçmeyi başardı. Ne yazık ki, cevabın gizli tutulduğu ortaya çıktı.
Havacılık uzmanları, beyaz boyanın daha hafif olduğu fikrinin, genel olarak bir uçağı boyama konusundaki kafa karışıklığından kaynaklandığını düşünüyor. Düşünüldüğü üzere: “Uçaklar büyüktür ve boya ağırlıklarına birkaç yüz kilogram ekleyebilir. Aşağı yukarı sekiz kişiye eşittir. Bu gerçek tüm boyalarla değil yalnızca koyu boyalarla ilişkilendirilir”.
Çevirmen: Can DİNLENÇ