Madagaskar’da dört yıldır son derece düşük yağışların ardından çok sayıda insan açlığın eşiğinde ve iklim değişikliği felaketin tek ana nedeni olarak belirlendi. Tarihsel olarak, kıtlıklar, haşereler, doğal afetler, insan çatışmaları ve siyasi yozlaşma gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiştir ancak Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşları, bu duruma yalnızca sera gazı emisyonlarının neden olduğunu söylüyor.
Felaket en şiddetli şekilde adanın güneyindeki sözde Grand Sud’da hissediliyor ve şu anda 1,14 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun durumda.
BM’ye göre, en şiddetli risk kategorisi olan beşinci seviye “felaket” koşullarında yaşayan insan sayısı Ekim ayına kadar 28.000’e ulaşabilirken, 110.000 çocuk yetersiz beslenme ve büyüme ve gelişmelerinde “geri dönüşü olmayan hasar” olasılığıyla karşı karşıya.
Madagaskar şu anda tipik olarak kıtlıkla ilişkilendirilen doğal veya insan yapımı koşullardan hiçbirini yaşamıyor ve bu da yetkililerin mevcut durum için iklim değişikliğini suçlamasına yol açıyor. BM Dünya Gıda Programı (WFP) genel müdürü David Beasley, “Bu s∂vaş veya çatışma yüzünden değil, iklim değişikliği yüzünden” dedi.
Drought after drought after drought.
Southern Madagascar is the only place in the world with famine-like conditions that are NOT driven by conflict, but the #ClimateEmergency.
pic.twitter.com/kFsEZIefXR— UN Humanitarian (@UNOCHA) July 26, 2021
Aynı şekilde, Madagaskar’daki BM Mukim Koordinatörü Issa Sanogo, “İklim değişikliğinin gerçek sonuçları böyle görünüyor ve buradaki insanlar bunu hak edecek hiçbir şey yapmadı.” dedi. Ülkenin küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 0,01’den daha azına katkıda bulunduğu göz önüne alındığında, Madagaskarlıların artık iklim değişikliğinin başlıca kυrbanları haline geldiği gerçeği son derece adaletsiz görünüyor. Sanogo’nun işaret ettiği gibi, “Bu topluluklar, yaratmadıkları bir krizin feci sonuçlarından her gün acı çekiyorlar.”
Ülkenin güneyinde yaşayan insanlar, mahsul yetiştirmek için daha önce güvenilir muson yağmurlarına bağımlıydı, ancak hava düzenlerindeki değişiklikler bu sağanak yağışların giderek daha düzensiz hale geldiğini gördü.
Birbirini izleyen çok sayıda kurak yılın kümülatif etkisi, yaygın mahsul kıtlığına neden oldu ve yüz binlerce insanı yiyecek hiçbir şey olmadan ya da çok az bir miktarla bıraktı.
Grand Sud’da sahada bulunanlardan gelen raporlar, birçok insanın kendilerini ve çocuklarını beslemek için aşırı çaba sarf etmesiyle durumun ne kadar vahim hale geldiğini gözler önüne seriyor. Beasley, “Aileler aylardır çiğ kırmızı kaktüs meyveleri, yabani yapraklar ve çekirgelerle yaşıyor” dedi.
Bu arada, WFP sözcüsü Shelley Thakral, “son hükümet rakamlarına göre, Grand Sud’da Ocak ve Mart ayları arasında şiddetli akut yetersiz beslenme nedeniyle tedavi için kabul edilen çocuk sayısı beş yıllık ortalamanın dört katıydı” dedi.
Endişe verici bir şekilde, Thakral’ın açıkladığı gibi, yakın gelecekte işlerin önemli ölçüde daha da kötüleşmesi muhtemel, “Bir sonraki ekim sezonuna iki aydan az bir süre kaldı ve gıda üretimi için tahminler kasvetli. Arazi kumla kaplı; su yok ve yağmur ihtimali çok az.”
Gamze Nur Çalışkan
Yorumlar 1