Süpernova 1987A bundan yalnızca yirmi otuz yıl öncesine kadar, bir süre için ciplak gözle görülebildi. Ancak antik zamanlardaki gökbilimciler, gece gökyüzümüzde birdenbire beliren bu misafir yıldızlardan birkaç tanesine tanıklık ettiler. İşte insanlık tarihi boyunca gözle görülebilen 7 Süpernova.
Süpernova RCW86 : Kayıtlara Geçmiş Şimdiye Kadarki En Eski Süpernova
– Milattan sonra 185 yılında, Çinli gökbilimciler garip bir misafir yıldızın gece gökyüzünde aniden belirdiğini fark ettiler.
– Bu yıldız, şaşırtıcı bir şekilde sekiz ay boyunca görüldü.
– Bu süre, antik zamanlardaki gökyüzü gözlemcilerinin bir süpernovayı fark ederek insanlık tarihinde bilinen ilk süpernova gözlemini yapmaları için yeterliydi.
– Romalı gökbilimcilerin olaya tanık olduklarına dair bazı kanıtlar bulunuyor.
– Modern zamanlarda, gökbilimciler bu ölü yıldızın kalıntılarını yeniden keşfettiler.
– Astronomların çalışmaları, komşu bir yıldızın kendisine ait büyük miktardaki maddeyi aslında ölü bir yıldız olan beyaz cüceye yükledikten sonra, Süpernova RCW 86’nın oluştuğunu gösterdi.
– Bu, gökbilimcilerin Dünya’dan yaklaşık 8.000 ışıkyılı uzakta patlayan Tip la Süpernova dedikleri olaya yol açtı.
Süpernova G347.3 – 0.5 : Çinli Misafir Yıldız
– Milattan sonra 393 yılına ait olan ve günümüzde G347.3 – 0.5 olarak kataloglanan süpernova, aylarca geceleri gökyüzünde parladı.
– Gökbilimciler, yıldızın güneş sistemimizdeki en büyük gezegen olan Jüpiter kadar parlak görünmüş olabileceğini tahmin ediyorlar.
– Ayrıca, G347.3 – 0.5’in geceleri gökyüzünün kronolojik haritasını çıkarmada üretken olan Çinli gökbilimciler tarafından görüldüğüne ve kaydedildiğine ilişkin kanıtlar da var.
– Bazı tarihi Çince metinler de antik dönemde insanları öldüren bu göktaşlarına atıfta bulunuyor.
SN1006 : Süpernova, kaya sanatlarında mı gizli?
– Amatör astronomların zaman makinesine erişimi olsaydı, MS 1006 yılı insanlık tarihinde yıldızları gözlemlemek için en iyi zaman kategorisi dalında güçlü bir yarışmacı olurdu.
– Nisan ayının sonuna doğru, Lupus takım yıldızından şaşırtıcı derecede parlaklığa sahip bir misafir yıldız gökyüzünde parçalandı.
– NASA’ ya göre SN1006, Ay’ın dışında Dünya’dan gece gökyüzünde görülebilecek en parlak nesne olan Venüs’ten 16 kat daha parlak olacaktı.
– Sonunda, gündüz çıpIak gözle görülebilecek parlaklığa yani tahmini olarak 7.5 şiddetindeki görsel büyüklüğüne ulaştı.
– Dünyanın her köşesinden insanlar bu yıldızı fark edecekti.
– Çin, Japonya, Irak, Mısır, Avrupa ve hatta muhtemelen Kuzey Amerika’da tarihsel kayıtlara geçirilen olayla ilgili kanıtlar bulunuyor.
– Bazı gökbilimciler, Arizona’nın Beyaz Tanklar Bölge Park’ında bulunan tarih öncesi döneme ait kayaların üzerine yapılmış çizimlerin bu yeni yıldızın görünümünü tasvir edebileceğini öne sürüyor.
SN 1054: Yengeç Bulutsusu
– Milattan sonra 1054 yılının 4 Temmuz’unda Boğa Takımyıldızında yeni bir yıldız belirirken, tüm dünya göksel havai fişeklerle donatılmış gibiydi.
– Başlangıçta aydan daha parlak olan süpernova, iki yıl içinde yavaş yavaş gözden kayboldu.
– Dünyanın dört bir köşesinden birçok antik kültür bu parlak nesneyi gördü.
– Belki de en ilgi çekici kayıtlardan bazıları, New Mexico’daki Chaco Kanyonu Ulusal Parkı ve çevresindeki bölgede bulunan petrogliflerde bulunuyor.
– Bu bölgedeki, kaya sanatı olarak da adlandırılan tarihi ya da tarih öncesi kayaların üzerine yapılmış çizimlerin süpernovayı betimlediğinden şüphelenen gökbilimciler, diğer araştırmacıların bu fikri sorguladığını düşünüyor.
– Amatör gökbilimciler şimdilerde Yengeç Bulutsusu olarak bilinen süpernova kalıntısını düzenli olarak seyrediyorlar.
– Araştırmacılar, onun büyük olasılıkla yalnız bir yıldız patladığında ortaya çıkan Tip2 süpernovadan meydana gelmiş olduğunu tahmin ediyorlar.
Süpernova 3C58: Antik Dönem Asyalı Astronomlar Tarafından Görülen Süpernova
– Çinli ve Japon gökbilimcilerin milattan sonra 1181 yılında gökyüzünde beliren Süpernova 3C58’i gördüğü düşünülüyor.
– Süpernovanın tarihsel açıklamalarda ifade edilen tanımına benzer şekilde, bu gökbilimciler de onu bir misafir yıldız olarak kayıtlara geçiriyor.
– NASA’nın yörüngesindeki Chandra X-Işını Gözlemevi tarafından çekilen yukarıdaki görüntü gibi, süpernovanın modern araçlarla elde edilen görüntüsü, bu yıldızın patlayışının ardından bıraktığı kalıntılarla ilgili inanılmaz ayrıntıları ortaya çıkardı.
– Süpernova 3C58, kalın bir halka ile çevrelenmiş pulsar olarak adlandırılan hızla dönen bir nötron yıldızına sahiptir.
– Pulsar, manyetik açıdan inanılmaz derecede ölü olan yıldızın etrafında döngüler ve girdaplar oluştururken, trilyonlarca mil uzaklığa erişen X ışınları fırlatmaya devam ediyor.
SN1572: Tycho’nun Süpernovası
– SN1572, milattan sonra 1572’de gece dünyamızın gökyüzünde belirdiğinde bu parlak yeni yıldız, Cassiopea takımyıldızında gururla parlıyordu.
– Danimarkalı gökbilimci Tycho Brache, teleskobun icat edilmesinden önceki bir zaman dilimine ait göksel durumu ölçmek ve haritalamak için sarfettiği destansı çabayı kağıda geçirdi.
– Brache’nin bulguları, yeni yıldızın Ay’ın yanından geçtiğini gösteriyordu.
– NASA’ya göre Nicolaus Copernicus’un dünyanın, evrenin merkezi olmadığı ve evrenin değiştiği yönündeki fikirlerinin halkın düşüncelerini sarstığı bir dönemde bu önemli bir kanıttı.
SN1604: Kepler’in Süpernovası
– 1604’ün süpernovası ismini astronom ve matematikçi Johannes Kepler’den alıyor.
– Yeni yıldız, gece dünyamızın gökyüzünde göründükten sonra Kepler yaklaşık bir yıl boyunca ona göz kulak oldu.
– Bununla birlikte, süpernova gündüz bile görülebildiği için Çin ve dünyanın diğer yerlerinde de fark edildi.
– Bugün bile gökbilimciler hala bu çarpıcı süpernova kalıntısını inceliyor.
– Betelgeuse’in patlaması ve Dünya’nın gökyüzü aydınlatması için yüzbinlerce yıl geçmesi gerekse de patlamaya hazır saatli bomba gibi hareket eden bir başka yıldız ondan önce harekete geçebilir.
Çeviren: Hande Yurt
Bunlar da ilginizi çekebilir
Tarihe Geçen En İyi 10 Astronomi Fotoğrafı
Samanyolu’nda Yaşamak İçin En İyi Zamanı ve Yeri Bulduk … Ve Burada Değil