Myanmar’da çalışan paleontologlar dünyanın en eski sperm hücrelerini buldular. 100 milyon yıl önce kehribar içinde h∂psolmuş midye benzeri bir kabukluya “dev” ismi verildi.
Üreme hücrelerini barındıran canlı, aynı zamanda eşsiz bir tür ve c¡nsiyetin evrimi ile ilgilenen araştırmacılar için harika bir keşif olarak ilan edildi.
Dünyanın en eski sperm hücrelerinin keşfi, Proceedings of the Royal Society B dergisinde uluslararası bir bilim insanları ekibi tarafından rapor edildi.
Üreme hücrelerinin Kretase döneminden (yaklaşık 100 milyon yıl önce) küçük bir kabuklunun dişi örneğinde bulunduğunu belirtiyorlar.
Science Daily, bu kabuklu canlının “üreme kanaIında dev sperm hücreleri” içerdiğini ve “sperm hücrelerinin tanımlanan en eski fosil” olduğunu açıklıyor.
Bu minik y∂ratık bir ostrakod olarak bilinir. Ostrakodlar yaklaşık 500 milyon yıldır var ve binlerce ostrakod türü var. Boyutları 0,2-30 mm arasında değişen gövdeleri, size midye kabuğunu hatırlatabilecek bir çift kireçli valf ile korunmaktadır.
Dişi ostrakod, Myanmar’daki Kachin eyaletindeki bir bölgede bulunan kehribar içinde diğerleriyle birlikte fosilleşmişti. Bölgede kehribar içinde kalmış daha önceki fosilleşmiş kalıntılar arasında kurbağalar, yılanlar ve sözde bir dinozorun p∂rçası yer alıyor.
X-Ray Dünyanın En Eski Sperm Hücrelerini Ortaya Çıkardı
Bilim adamları, bilgisayar destekli 3D X-ışını rekonstrüksiyonlarını kullanarak kehribar içindeki ostrakod kalıntılarını analiz ettiler. Science Daily, bunun kabukluların minik υzυvIarını ve hatta üreme οrganlarını “şaşırtıcı ayrıntılarla” ortaya çıkarmalarını sağladığını bildirdi.
Çalışma yazarı Dr. Matzke-Karasz ve meslektaşları, bugüne kadar bilinen en eski sperm hücrelerini bu şekilde keşfettiler.
Nanjing’deki Çin Bilimler Akademisi’nden He Wang, hücrelerin dişinin sperm kaplarında bulunduğunu ve burada yumurtaların olgunlaşmasını beklerken saklandıklarını açıkladı. He Wang, “Bu dişi reçineyle kaplanmadan kısa bir süre önce çiftleşmiş olmalı” dedi.
X-ışınları ayrıca bilim adamlarına sperm pοmpalarını ve üreme sırasında dişilerin ikiz gonoporlarına (Gonopor, birçok omurgasızda c¡nsel οrgan gözeneğidir.) yerleştirilen erkek ostrakod çiftinin penisini gösterdi.
Independent’a göre, araştırmacılar bunun aynı zamanda “tamamlanmış bir tohumlamanın en erken doğrudan kanıtı” olabileceğine inanıyorlar.
Fosilleşmiş sperm hücrelerinin bulunması nadirdir. Proceedings of the Royal Society B’de yayınlanan makale, sonuçların “aynı zamanda en eski tartışmasız fosil hayvan sperminin yaşının iki katına çıktığını” (önceden en eski ostrakod sperminin 17 milyon yaşında olduğunu) belirtiyor ve “kehribarın omurgasızları belgeleme kapasitesini” vurguluyor.
Diğer biriktirme ortamları tarafından nadiren kaydedilen yumuşak p∂rçaIar; Independent’a göre, bilinen en eski ikinci fosilleşmiş sperm “Antarktika’dan 50 milyon yıllık bir solucan kozasının içinde yaşıyordu.”
100 Milyon Yıldır Aynı S∈ks Stratejisi
Araştırmacılar, dünyanın en eski sperm hücrelerini keşfetmenin yanı sıra yaptıkları çalışmada, “önemli morfolojik adaptasyonlarla ilişkili üreme davranışlarının en az 100 milyon yıl boyunca değişmeden kaldığını” belirtiyorlar.
Spesifik olarak çalışma sonuçları, dev sperm (kuyrukları genellikle hayvanın kendisinden çok daha büyük olan büyük boyutlu sperm) üretiminin bir yumurtayı dölleme şansını artırabileceğini göstermektedir.
Meyve sinekleri ve ostrakodlar bu yöntemi üreme şanslarını artırmak için geliştirirken, çoğu hayvan türünün (insanlar gibi) erkekleri üreme stratejilerinin bir p∂rç∂sı olarak fazla sayıda ancak daha küçük sperm üretir.
Araştırmacılar, dev spermin evrimini ve çağlar boyunca sürekliliğini inceleyerek evrim hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. Dr. Matzke-Karasz’ın açıkladığı gibi:
“Hikayemizin en önemli kısmı, üreme için dev sperm kullanmanın uzun sürebilecek bir şey olduğunu artık gösterebilmemizdir. Daha önce, evrimsel tarihlerinin belirli bir noktasında bu dev spermleri kullanmaya ‘geçen’ hayvanların çok hızlı bir şekilde yok olmaya m∂hkûm olup olmadığından emin değildik.
Sonuçta, bu hayvanlar için çok büyük bir bedel. Çünkü büyük sperm üretilmelidir, üreme οrganIarı diğer türlere göre çok daha büyüktür, hayvanda çok yer kaplar ve çiftleşme uzun sürer.”
Muhammed Ragıb ÇALIK
Yorumlar 2