Doğum, bir takım garip vücut değişikliklerini tetikleyebilir, ancak Portekiz’deki bir kadın için hamilelik sonrası semptomlar özellikle merak uyandırdı: Yeni bir rapora göre kadının koltukaltından süt gelmeye başladı. 29 Temmuz’da The New England Journal of Medicine‘de yayınlanan rapora göre, 26 yaşındaki kadın doğumdan iki gün sonra doktorlara sağ koltukaltında ağrı hissettiğini söyledi. Doktorlar bölgeyi incelediklerinde koltukaltında yuvarlak bir kitle buldular.
Portekiz, Lizbon’daki Hospital de Santa Maria’dan yazarlar raporda,şaşırtıcı bir şekilde, sıkıldığında kitleden beyaz bir akıntı çıktığını yazdı. Kadına polimasti yani vücutta fazladan m∈m∈ dokusunun bulunması teşhisi kondu. Mayo Clinic Proceedings dergisinde yayınlanan 1999 tarihli bir makaleye göre, kadınların yüzde 6’sı bu tür “aksesuar” m∈m∈ dokusuyla doğuyor. (Son dönemlerde duyulmaya başlayan aksesuar m∈m∈, kadınların yaşadığı bir diğer m∈m∈ hastaIığıdır.)
Bazı durumlarda, bu ekstra m∈m∈ dokusu bir m∈m∈ ucu veya areola (m∈m∈ ucunu çevreleyen pigmentli alan) içerir, ancak diğer durumlarda, daha önce WordsSideKick sitesinin yayınladığı gibi, m∈m∈ ucu veya areola olmadan m∈m∈ dokusu tek başına mevcuttur.
American Journal of Roentgenology’deki 2014 yılında yayınlanan makaleye göre, bu durum, fetal gelişim sırasında , m∈m∈ bezlerine giden öncü hücreler, “m∈m∈ çıkıntısı” veya “süt hattı” yerine koltukaltından kasığa kadar herhangi bir yere yerleşmesinen dolayı oluşmaktadır.
Genellikle m∈m∈ dışında herhangi bir yerde oluşan bu çıkıntılar yok olur. Ancak bu olmadığında vücutta m∈m∈ dokusu kalır. 2014 yılı makalesine göre aksesuar m∈m∈ dokusu için en yaygın yer koltukaltıdır. (aynı zamanda “axilla” olarak adlandırılır.)
1999 makalesine göre, aksesuar m∈m∈ dokusunun m∈m∈ ucu veya areolası yoksa, insanlar hamile kalana veya emzirene kadar fazla m∈m∈ dokusu olduğunu fark etmeyebilir. Çünkü bu dönemde süt, normal m∈m∈ dokusunda olduğu gibi aksesuar m∈m∈ dokusuna girer ve kadınlar bölgede şişlik veya ağrı hissedebilir.
Hatta bazı kadınlar aksesuar m∈m∈ dokusundan süt sağabilir. 1999 tarihli makaleye göre, koltukaltında aksesuar m∈m∈ dokusuna sahip 18 yaşındaki bir kadının , rahatsızlığı gidermek ve emzirmeye devam etmek için sekiz hafta boyunca aksiller m∈m∈ dokusunu başarılı bir şekilde pompaIamasıyla ilgili vaka vardır.
Portekizli kadının vakasında, doktorlar durumun iyi huylu olduğuna dair güvence verdi. Ayrıca rutin m∈m∈ kanseri taraması yapılırken, normal m∈m∈ dokusu gibi fazla m∈m∈ dokusunun da kanser açısından incelenmesi gerektiğini söylediler. Kadının aksesuar dokudan emzirip emziremeyeceği ya da süt sağıp sağamayacağı ise belirsiz.
Feyza Demirbaş
Yorumlar 3