Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları gezegenimizin son dönemde dönüş hızının arttığına dair izlenimlerde bulunduklarını belirttiler ve birçok gazeteye tüm zamanların en hızlı dönüş hızına sahip olan gezegenimiz ve geçtiğimiz yıllarda kaydedilen en kısa günler ile ilgili röportaj verdiler.
İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında (mevsim değişiklikleri de göz önünde bulundurulduğunda) gece/gündüz döngüsü 24 saat olarak bilinmektedir. Gezegenin kendi etrafında dönüş hızı ile hesaplanır.
Bu yüzden standart olarak 24 saat hesaplanarak belirlenmiştir.
Her bir gün 86,400 dakikadır. Gece/gündüz döngüsünün süresinin değişmesi ciddi şekilde şaşkınlık yaratmıştır.
Yüzyıllar önce, atomik saatin gelişmesi ile beraber bilim insanları zamanı minimal birimler ile ölçmeye başladı. Bu durum gezegenimizin dönüşünün görünenin çok daha fazlası olduğuna on adım oldu.
Bilim insanları, yaptıkları ölçümler ile Dünya’nın dönüş hızının geçtiğimiz yıla göre arttığını ve 19 Temmuz 2020 gününün 1.4602 milisaniye ile standardın altında kaydedilen en kısa gün olduğunu saptamıştır.
Gezegen ile ilgilenen bilim insanları bu durumdan çok endişeli değiller. Çünkü gezegenimizin dönüşü üzerinde etkisi olan birçok faktör (gelgit-kar seviyeleri-dağ erozyonu) olduğunu biliyorlar. Ayrıca küresel ısınmanın Dünya’nın dönüş hızına etkisini araştırmaya devam etmekteler.
Diğer yandan bilgisayar-teknoloji bilim insanları gerçek zaman olarak adlandırdıkları çok fazla modern teknolojinin dönüş ritminde etki yaratabileceğini, ikinci bir negatif sapmanın probleme neden olabileceğini ve bu yüzden dünya saatini güneş saatinden atom saatine değiştirmeyi öneriyorlar.
Gizem Savtak KORKMAZ
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünya ismi nereden geldi? Kim koydu bu ismi?
Dünyanın En Yüksek 10 Şelalesi
Dünyanın En Tehli̇keli 5 Yolu!
Yorumlar 3