İkizler Lydia ve Timothy Ridgeway, embriyo olarak dondurulduktan 30 yıldan fazla bir süre sonra, 31 Ekim 2022’de dünyaya geldiler. Resmi kayıtlara göre, canlı doğumla sonuçlanan şimdiye kadarki en uzun donmuş embriyolar ile gerçekleştirildi.
Embriyolar, ismi açıklanmayan bir donör çift için invitro fertilizasyon (IVF) kullanılarak oluşturuldu ve ardından 22 Nisan 1992’de -196 °C’de sıvı nitrojende saklandı. (İnvitro fertilizasyon kadının yumurtalıklarından bir ya da daha çok sayıda olgun yumurta hücresinin alınarak, bunların kadının eşinden alınan sperm ile vücut dışında özel bir ortamda döllenmesidir.)
IVF işlemi gerekenden daha fazla embriyo üretebilir. İleride bilime veya çocuk isteyen çiftlere bu yöntem kullanılabilir.
Embriyolar, onlarca yıl sonra Portland, Oregon’dan ebeveynler Rachel ve Philip Ridgeway’e aktarılmadan önce Tennessee, Knoxville’deki Ulusal Embriyo Bağış Merkezine (NEDC) bağışlandı.
Başkasından olan embriyolar ilk dondurulduğunda Philip beş yaşındaydı. Philip, CNN’e “Bunda akıllara durgunluk veren bir şey var” dedi. O ve eşi Rachel’ın zaten 10 yaşın altında dört çocuğu daha var.
Bir önceki ‘en yaşlı’ bebek rekorunun sahibi , 26 Ekim 2020’de 28 yıldır donmuş bir embriyodan dünyaya gelen Molly Everette Gibson’dı. Molly rekoru aslında kendi kız kardeşinden aldı. Yaşı kaydedilmeden daha eski bir donmuş embriyo kullanılmış olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, üreme hizmetleri için başarı oranlarını ve diğer verileri izler, ancak özellikle donmuş embriyoların yaşlarını izlemez.
Embriyolar, donörler hakkında bilgi verildiğinde belirli özellikleri taşıyan bir donör, veri tabanından seçildi. CNN’e konuşan Philip, “Dünyanın en uzun süre dondurulmuş embriyolarını almayı düşünmüyorduk” dedi. “Sadece en uzun süre bekleyenleri istedik.”
Embriyolar neredeyse süresiz olarak dondurulabilir, ancak çözüldükten sonra hayatta kalma oranı yaklaşık yüzde 80’dir ve transfer edilen embriyoların yalnızca bir kısmı canlı doğumla sonuçlanır. Bu durumda, beş embriyo çözüldü ve üçü transfer edilebilecek kadar canlıydı, bu da iki canlı doğumla sonuçlandı.
Derin dondurucuda bu kadar çok zaman geçirmelerine rağmen, çocukların hayata depolanmış bir embriyo olarak başlayan herhangi bir kişi kadar sağlıklı olmaları bekleniyor.
Prosedürün başarılı olmasının nedeni, embriyo donörünün ve alıcının yaşıdır.
Şimdi, uzun bir bekleyişin ardından, Lydia yaklaşık 2,6 kilogram ağırlığında doğdu ve Timothy yaklaşık 2,9 kilogram ağırlığında doğduğu için hayata normal bir şekilde başlayabilir.
NEDC (dünya geneli test prosedürü), diğer ebeveynlerin Lydia ve Timothy’nin doğumlarından sonra buna benzer doğumlar için başka insanları teşvik edeceği umuluyor. Kuruluş, bağışlanan embriyoları kullanarak 1.200’den fazla bebeğin doğumuna yardımcı oldu.
Embriyo transferini gerçekleştiren NEDC doktoru John David Gordon, “Bu embriyoları benimseme kararı, 5, 10, 20 yıl önce oluşturdukları embriyoları almaya istekli olup olmayacağını merak eden hastalara güven vermelidir” dedi.