Kaliforniya’daki bir şirket, inek olmadan süt üretmenin bir yolunu buldu ve sadece bir laboratuvarda, hayvanlara acι çektirmeden ama hayvanların tüm besin maddeleriyle oluşturuldu. Kültürlü sütlerini piyasaya süren Perfect Day, artık orijinali kadar iyi olduğunu belirttikleri bir dizi ürüne sahip. Bunlar arasında, büyük ölçekli mandıra çiftlikleriyle ilgili çevresel ve refah sorunlarıyla mücadele etme umuduyla ABD genelinde çeşitli mağazalara sattıkları laboratuvarda kültürlenmiş dondurma ve yoğurtlar yer alıyor.
Kültürlü süt, benzeri görülmemiş gıda inovasyonu döneminde ortaya çıktı. Laboratuvarda üretilen tavuk etinin şimdiden Singapur’da satılması ve Tel Aviv’de kültürlü et alternatiflerini deneyen üst düzey restoranlarla birlikte yapay et teknolojisi şaşırtıcı bir hızla ilerliyor. FDA düzenlemeleri, etin pazarlara girmesine izin verdiği için ve üretimin yeterli kapasiteye yükseltildiği için birçok kişi, kültürlü hayvan ürünlerinin çok yakında süpermarketlere gelmesini bekliyor.
Perfect Day de farklı değil ve odak noktaları mandıra. Laboratuvarlarda yapay olarak üretmeye çalıştığı bir protein ve yağ kokteyli içeren sütün çoğaltılması çok zor.
Mandırasız süt 2014’te, kurucuları Ryan Pandya ve Perumal Gandhi hayvan içermeyen süt ürünlerine inanılmaz büyük bir ilgi topladıklarında başladı.
2016’da Perfect Day olarak yeniden markalaştılar ve laboratuvar tabanlı fermantasyonları üzerine çalışmaya başladılar. Süreci rafine ettikten ve güvenli olduğundan emin olduktan sonra, sütlerini onay almak için FDA’ya teslim ettiler ve uzun bir beklemenin ardından FDA, ürünleri Genellikle Güvenli Olarak Tanınan (GRAS) kabul etti.
Şirket sütü oluşturmak için, laboratuvar koşullarında denenmiş ve test edilmiş protein üretme yöntemlerine yöneliyor. Genleri inekten alıyorlar ve onları mantarlarla tanıştırıyorlar. Mantarlar hızlı büyür, uzun bir güvenli geçmişine sahiptir ve özellikle hayvan proteini üretiminde çok iyidir, bu yüzden ineksiz süt oluşturmak içim mükemmel bir seçimdir.
Süt proteini üreten mantarlarla dolu büyük fermantasyon tankları sayesinde, inanılmaz derecede hızlı bir şekilde büyük miktarda ürün üretebilirler. En iyi kısmı ne mi? Laktoz ve kolesterol içermez.
Kültürlü hayvansal ürünlerinin ne zaman yaygın olarak bulunacağı belirsiz, ama ne olursa olsun birçok tüketicinin hala ikna edilmeye ihtiyacı var. 2020 yılında yapılan bir araştırma, birçok gencin, yani Z kuşağının laboratuvarda yetiştirilen et fikrini itici ve hatta “iğr∈nç” bulduğunu ortaya koydu. Aslında, Avustralyalı Z kuşağının %72’si, çevre konusunda endişelerini belirttikten sonra bile hayvansız teklifleri kabul etmeye istekli değildi.
Dilara Tanış