4.500 Yıl Önce, Giza Piramidindeki Büyük Bir Boşluk Mühürlendi. Peki İçinde ne var?
Firavun Khufu’nun lahidi açıldığında, içinde hiçbir şey yoktu. Onun cansız bedeni o boşluğun içinde olabilir miydi?
Büyük Giza Piramidi’nde keşfedilen ‘gizemli boşluklar’ firavunun odasına götürebilir.
Büyük Giza Piramidinin içinde oldukça derin ve geniş bir boşluk var. Piramidin inşasını emreden Firavun Khufu’nun mezar odasının olduğu düşünülmesine rağmen yaklaşık 4.500 yıl önce piramit tamamlandığı sırada mühürlenen odanın gizemli bir amacı var.
ScanPyramids olarak bilinen bir ekip 2017 yılında müon tomografisi kullanarak Büyük Giza Piramidini taradılar.
(ScanPyramids misyonu, Kahire Üniversitesi ve Fransız HIP Enstitüsü tarafından tasarlanan ve yönetilen bir Mısır-Uluslararası projedir. Bu proje, bilinmeyen iç boşlukların ve yapıların varlığını tespit etmek için Eski Krallık Mısır Piramitlerini taramayı amaçlamaktadır.)
Müon parçacıkları, Dünya’nın üst atmosferindeki dakikada metrekare başına yaklaşık 10.000 hızla çarpışan kozmik ışınlar tarafından üretilen negatif yüklü parçacıklardır.
(Müon, elektrondan 207 kat daha ağır olan bir atom altı parçacıktır.)
ScanPyramids ekibi Nature dergisinde yayınladıkları çalışmalarında bu durumu şöyle açıklar: ‘’ Vücudumuza nüfus eden ve kemikleri göstermesini sağlayan X ışınları gibi bu temel parçacıklar, bozulmadan veya emilmeden önce taşın yüzlerce metrelik taştan geçerken yarı doğrusal bir yörüngeyi koruyabilir. Tespit edilen yüzeyden birbirleriyle etkileşime giren her bir müonun yerini ve yörüngesini kaydederek, bir müon detektörü taştaki boşlukları ayırt edebilir.
Ekip, Büyük Piramidin içine göz gezdirmek için oldukça etkili bir yol kullandı. Ve içinde daha önce görülmeyen gizli bir bölme keşfettiler. Bölmeyi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Ayrıca ScanPyramids şunu da ekledi: Büyük Koridor (The Great Gallery)’nin üzerinde bulunan uzun (minimum 30 metre) bir boşluk rapor ettik. Bu, 19. yüzyıldan beri Büyük Piramit’te bulunan ilk büyük iç yapıyı oluşturuyor. Onlar bu büyük boşluğa oldukça uygun bir şekilde ‘’büyük boşluk’’ adını verdiler ve büyük boşluk üç farklı müon belirleme tekniği kullanılarak tespit edildi.
Bugüne kadar, birçok iddia ve öneri olmasına rağmen o boşluğun ne için olduğu henüz bilinmiyor.
Cambridge Üniversitesi’nden arkeolog Kate Spence National Geographic’e verdiği bir röportaja göre, boşluk, piramidin nasıl inşa edildiğinin bir sonucu olabilir. Çatı bloklarını yerine taşımak için bir iç rampa olarak kullanıldı ve daha sonra molozla dolduruldu.
Bölmenin amacını açıklamaya yönelik bir başka teori Khufu’nun gizlice gömüldüğü bölme olduğu iddiasını destekliyor. Piramitler halka açılıp keşfedilmeye başlandığında 19. yüzyıl arkeologları bir dizi oda buldular ki içlerinde Khufu’nun ta kendisinin de içinde olduğu düşünülen bir lahit vardı. Ancak lahit açıldığında, içi boştu.
Kalıntıların uzun süre önce çalındığı varsayıldı ve bu varsayım hala devam etmekte. Fakat, Khufu’nun mumyasını içeren gizli bir dördüncü oda olduğu teorisi, dördüncü odanın keşfinden önceye dayanıyor. İddialarını desteklemek için yere nüfuz eden radar ve mimari analiz kullanan iki amatör Fransız Mısır bilimci başka bir bölme olduğu iddia edilen bir teori ile geldiler.
İki Mısır bilimci yaygın inanış olan piramidin önceden titizlikle hazırlanmadığını ancak inşaat geliştikçe oluştuğunu öne sürdü.
2004’te İkiliden mimar olan Gilles Dormion, tarafından söylenen bir teoride: ‘’ İşin sonunda, Büyük Piramidin tüm problemini şu teori ile özetleyebiliriz: Khufu kendisi için üç tane mezar odası inşa ettirdi. İlki yarım kaldı, ikincisi şu anda olan ve üçüncü ise çatladı. Böylece Khufu ikinciye gömüldü.’’
Tabi bunları detaylı olarak görüntüleyebilmek için ekibin daha gelişmiş teknolojilere ihtiyacı var.
2022’de başka bir ekip daha gelişmiş ekipmanları kullanarak piramidi resmetme planlarını açıkladı.
Ekip ayrıca şunu ekledi: ‘’Büyük Piramitte son zamanlarda kullanılan ekipmanların hassaslığından 100 kat daha üstü olan bir teleskop sistemi inşa etmeyi planlıyoruz. Yaklaşık tüm açılardan müonları resmedeceğiz ve ilk defa bu kadar büyük bir yapının gerçek bir tomografik görüntüsünü üreteceğiz.”
Ekip, finansman sağladıktan sonra dedektörleri yapmanın yaklaşık iki yıl süreceğini açıkladı.
Çeviren: Umut Uysal