Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, 2050’de beş milyardan fazla insanın suya erişmekte zorluk çekebileceği konusunda uyardı ve liderleri COP26 zirvesinde inisiyatif almaya çağırdı.
BM’nin Dünya Meteoroloji Örgütü’nden (WMO) yeni bir rapora göre, 2018’de zaten 3,6 milyar insanın yılda en az bir ay boyunca suya erişimi yetersizdi. WMO başkanı Petteri Taalas diyor ki : “Yaklaşan su krizinin farkına varmamız gerekiyor ‘’
2021 İklim Hizmetlerinin Su Raporu, 31 Ekim – 12 Aralık tarihleri arasında Glasgowda düzenlenecek BM iklim değişimi konferansından (COP26) haftalar öncesinde geliyor…
WMO, son 20 yılda karada – yüzeyde, yeraltında, karda ve buzda – depolanan su seviyelerinin yılda bir santimetre oranında düştüğünü vurguladı. En büyük kayıpların Antarktika ve Grönland’da olduğunu, ancak yüksek nüfuslu birçok alt enlem bölgesinde ve geleneksel olarak su temini sağlayan alanlarda önemli su kayıpları yaşandığını söyledi. Ajans, dünyadaki suyun yalnızca yüzde 0,5’inin kullanılabilir tatlı su olmasının su güvenliği için önemli sonuçları olduğunu belirtti.
Taalas : ‘’Sıcaklıkların artması, küresel ve bölgesel yağış değişiklikleriyle sonuçlanıyor, bu da gıda güvenliği, insan sağlığı ve refahı üzerinde büyük bir etkisi olan yağış düzenlerinde ve tarım mevsimlerinde kaymalara yol açıyor.’’
Bekleyemeyiz !
Bu süre zarfında, su ilişkili tehlikelerin sıklığı geçtiğimiz son 20 yılda yükseldi. Örneğin; 2000 yılından bu yana, sel kaynaklı afetler önceki yirmi yıla göre yüzde 134 arttı. Taalas bir basın toplantısında, “Mevcut ısınma nedeniyle atmosferde yüzde yedi daha fazla nem var ve bu da sele sebep oluyor” dedi. WMO, sel kaynaklı ölümlerin ve ekonomik kayıpların çoğunun nehir sel uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gereken Asya’da kaydedildiğini söyledi.
Aynı zamanda, 2000 yılından bu yana kuraklık olaylarının miktarında ve süresinde yaklaşık yüzde 30’luk bir artış gerçekleşti ve bu durumdan en kötü etkilenen kıta Afrika oldu. Taalas, COP26’da ülkeleri iklim kriziyle s∂v∂şmaya çağırdı. Dünya liderlerinin çoğunun iklim değişikliğinden insanlığın refahı için büyük bir risk olarak bahsettiğini, ancak eylemlerinin sözleriyle uyuşmadığını söyledi.
‘’Harekete geçmek için onlarca yıl bekleyemeyiz!’’
“Bu aynı zamanda Çin gibi 2060 yılına kadar karbon nötr olmak istediklerini söyleyen ancak önümüzdeki on yıl için somut bir planı olmayan ülkeler için de bir mesaj.”
Taalas, COP26’daki en büyük önceliğin iklim değişikliğini hafifletme konusundaki hırsımızı arttırmak olduğunu belirtip, on yıllar boyunca hava modellerindeki olumsuz eğilimin devam edeceğinden ve buzulların erimesi ile deniz seviyelerinin yükselmesinin önümüzdeki yüzyıllarca söz konusu olacağından iklim adaptasyonları üzerinde daha fazla çalışmamız gerektiğini söyledi.
HİLAL YANIKEL