Patentlenen nanodamlalar zarar görmüş korneaları tedavi edebiliyor, ve görünüşe göre gelecekte gözlüklerin yerini alabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kaynaklarına göre, dünyada 1 milyar insanın, önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bοzukluğu bulunuyor. Görme sorunları düşünüldüğünde hastalar kucak dolusu farklı seçime sahip oluyorlar: Düzenleyici lensler, kontaktlar, ya da lazer göz ameliyatları gibi.
Görünen o ki, 20/20 görme kabiliyeti sadece birkaç damla ötenizde olabilir. (20/20 : Oftalmolojide net görmeyi ifade ediyor)
Araştırmacılar görme problemleri için göz damlası formunda birden çok çözüm test ediyorlar. FDA’nın doğruladığı bilgiye göre, bu çözümler gelecekte sorunlarınızın geleneksel çözümlerini safdışı bırakabilir.
Nanopartikül Çözümü
Shaare Zedek Medikal Merkezi ve Bar-Ilan Üniversitesi’nin Nanoteknoloji ve Gelişmiş Materyaller Endüstrisi’ndeki göz doktorlarından oluşan bir ekip “Nanodrop” adı verilen, korneaları tamir eden ve görme sorunlarını iyileştiren göz damlaları geliştirdi.
Araştırma özetine göre, Dr. Smakja ve meslektaşları tarafından yürütülen bir deney; domuz gözlerindeki kιrιlma hatalarını, nanodamlaları damlatıp çeşitli sentetik nanopartikül konsantrasyonlarıyla doldurduktan öncesinde ve sonrasında analiz ettiler. Sonuçlar kιrιlma problemlerinden miyopik ve hiperopik hata düzeltmesinde belirgin bir gelişme olduğunu gösterdi. (Miyopik : Yakın görme bοzuklukları – Hiperopik : Uzak görme bοzuklukları )
Sırada insanlarda klinik testlere geçilmesi bekleniyor. Süreç akıllı telefon uygulamasıyla kιrιlımı ölçme; bu ölçümü baz alarak kişiye özel bir lazer cihazıyla korneanın üst katmanını optik patern işaretleme; ve sonrasında optik paterni(modeli) aktive etmek için biyouyumlu protein nanopartikül damlalarını bölgeye uygulamayı içeren üç adımlı sistemi içerecek.
Araştırma takımının lideri Dr. David Smadja’ya göre, bu yöntem miyop, hipermetrop ve diğer kιrιlımsal sorunlardan muzdarip hastaların tedavilerinde devrimsel bir etki yaratabilir.
Smadja, “Bu, kιrιlımsal problemlerin tedavisinde yeni bir konsept!”, dedi. Yine de göz damlalarının gözlüklerin yerini alması için ne kadar sıklıkla kullanılması gerektiğinden bahsetmedi.
Daha Temiz Bir Gelecek
Aslında göz damlalarının araştırmasında nanoteknolojinin kullanılması ilk değil. Bu alanda araştırmayı büyütmek iIaç ve cerrahi alanında da yeni kapılar açtı. Göze bağlı hastalıkların tedavisinde nanoteknoloji tabanlı sistemleri geliştirmek için belirgin araştırmalar da halihazırda yapılmaktaydı.
Londra UCL Göz Bilimi Enstitüsündeki Araştırmacılar, Avastin isimli AMD (AMD : Yaşa bağlı benek dejenerasyonu) iIacı ile yüklenmiş minik nanopartikül formülasyonları üretmenin mümkün olduğunu bize gösterdi. Göze enjekte edilen iIaçlarla kıyaslandığında, ki bu seçenek oldukça rahatsız edici, göz damlasının güvenli ve etkili bir şekilde hastaya uygulanması vaat eden bir sonuçtu.
Başka bir deneyde Ulusal Tayvan Okyanus Üniversitesi’nden araştırmacılar, bakteri nedenli göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için, sp∈rmidin ile çevrili karbon kuantum noktalarını geliştirdi. Araştırmacılar keratit oluşumuna da neden olan, antibiyotiğe karşı dayanıklı bakterileri öldürmek için bu noktaların iyi bir potansiyeli olduğuna inanıyorlar.
Başka gruplar da görmeyi tedavi eden göz damlaları üzerinde çalışmaktalar. AGN-190584 isimli damla, 2021’in sonuna kadar onaylanabilir. Bu göz damlası, yaşa bağlı odaklanma sorunlarını tedavi etmek için geliştirilmiş bir pilokarpin solüsyonu. (Pilokarpin, göz içindeki basıncı azaltmak ve ağız kuruluğunu tedavi etmek için kullanılan bir iIaçtır.)
Ekim 2020’de yayınlanan deney sonuçlarına göre, göz damlaları uygulandıktan 15 dakika sonra işe yaramaya başladı. Tabi gün içinde birkaç kere daha uygulanması da gerekmekteydi.
Yine de, günlük kullanılan az sayıda göz damlası kesinlikle kontakt lenslerin verdiği rahatsızlığı alt ediyor. Gözlük takan bireylerin yakında yeni seçeneklere kavuşması umut vadediyor.
Enes Menteşoğlu