Haftada 55 saatten fazla mı çalışıyorsunuz ? O halde işinizi ciddi bir sağlık tehlikesi olarak görmelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütünün yeni şaşırtıcı analizlerine göre uzun saatler boyunca çalışmak her yıl yaklaşık 745.000 kişiyi öldürüyor. Environment International dergisinde bu hafta yayınlanan çalışma, uzun saatler çalışmaya bağlı can kaybının ilk küresel analizidir.
Çalışmada yer alan en son istatistikler 2016 yılında, haftada en az 55 saat çalışmanın doğrudan bir sonucu olarak tahmini 398.000 kişi felçten ve 347.000 kişi kalp hastalığından öldüğünü belirtiyor. Bu rakam da yükselişte görünüyor – 2000 ile 2016 arasında-, uzun saatler çalışma nedeniyle kalp hastalığından ölumlerin sayısı yüzde 41,5 ve felçten ölumlerin sayısı yüzde 19 arttı.
İşle ilgili ölumlerin yüzde 72’si erkekler arasında meydana geldiğinden, yükün ağırlığını erkekler aldı. Öyle görünüyor ki asıl risk 45 ile 74 yaşları arasında uzun günler çalışmaya devam eden orta yaşlı ve yaşlı kişilerde yatıyor.
Şu anda dünya nüfusunun yüzde 8,9’u, haftada 55 saat veya daha fazla olarak tanımlanan uzun saatler çalışıyor. Güneydoğu Asya, uzun saatler çalışanların en yüksek yüzdesine sahipken, Avrupa’nın en az olduğu görüldü.
2010 ve 2016 yılları arasında uzun çalışma saatlerine tabi olan kişilerin sayısının önemli ölçüde artması da dikkat çekici. Çalışma saatlerindeki bu artışın, gig ekonominin ve ekonomik belirsizliğin bir yansıması olduğu söyleniyor.
Ayrıca, akıllı telefonların ve dizüstü bilgisayarların, insanların asla gerçekten “işten ayrılamayacakları” yeni çalışma kültürlerini teşvik ettiği de belirtildi. Dahası, COVID-19 salgını bu eğilimi yalnızca daha fazla ekonomik istikrarsızlık ve “evden çalışma” önlemleri gibi çalışma kültüründe yapılan diğer değişiklikler yoluyla derinleştirecek.
Hastalık salgını kontrol altına alındığında bile, bu sağlıksız davranış kalıplarının birçoğunun devam etmesi muhtemeldir. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Salgın birçok insanın çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirdi” dedi.
Uzaktan çalışma, birçok sektörde norm haline geldi ve genellikle ev ile iş arasındaki sınırları bulanıklaştırdı. Buna ek olarak, birçok işletme paradan tasarruf etmek için ölçeklendirmeye veya operasyonları kapatmaya zorlandı ve hala maaş bordrosunda olan insanlar daha uzun saatler çalışmaya başladı.
Hiçbir iş felç veya kalp hastalığı riskine değmez.
Hükümetler , işverenler ve işçiler, işçilerin sağlığını korumak için sınırlar üzerinde anlaşmaya varmak için birlikte çalışmalıdır. Bu eğilim devam ederse, küresel sağlık için daha da derin bir soruna neden olacaktır.
Bu sorunu aşmak için araştırmacılar, hükümetlerin zorunlu fazla mesaiyi yasaklayan ve çalışma süresinde maksimum sınırlar sağlayan politikalar getirmesi, uygulaması ve uygulaması gerektiğini savunuyorlar.
WHO Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, “Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak ciddi bir sağlık tehlikesi” olduğunu açıkladı. “Hepimizin, hükümetlerin, işverenlerin ve çalışanların uzun çalışma saatlerinin erken ölume yol açabileceği gerçeğini fark etme zamanı geldi”.
Pelin UYGUN