Kadınsanız, bir araba kazasında ölme olasılığınız yüzde 17 daha fazladır. İşte karşınızda birkaç çalışmadan çıkan birkaç korkunç istatistik: kadınların bir araba kazasında, yaralanma olasılığı erkeklere göre yüzde 73 daha fazladır. Bir araba kazasında, aracın altında kalma olasılığı neredeyse iki kat ve bir araba kazasında ölme olasılığı ise yüzde 17 daha fazladır.
Peki bu durumun sebebi tam olarak ne ?
Bu konuda pek çok faktör var ama en büyük etken, kadın ve erkek fiziği arasındaki farkları dikkate almayan araç tasarımcılarına düşüyor. Örneğin İsveç’te yapılan bir araştırma, araba koltuklarının daha hafif vücutlara yol vermemesi nedeniyle kadınların boyun yaralanmasına daha yatkın olduğunu ispatladı.
“Kadınlar genellikle erkeklerden daha hafiftir, bu nedenle ileri doğru daha hızlı fırlatılırlar ve daha fazla ivmeye maruz kalırlar. Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden Anna Carlsson, Science Nordic’e verdiği demeçte, bir kadın da emniyet kemerine doğru sert bir şekilde öne firlama eğilimi erkeklere göre daha fazladır dedi.
“Koltuklar daha yumuşak ve daha esnek olmalı. Bir arabaya arkadan çarpıldığında, koltuk arkalığı bir trambolin gibi hareket eder ve bizi ileriye fırlatır. Daha iyi yastıklanmış, biraz daha yumuşak hale getirilmiş koltuk sırtlıklarını görmek isterim.”
Görünmez Kadınlar kitabının yazarı Caroline Criado Perez’in 2019’da belirttiği gibi, kadınların her gün karşılaştıkları cinsiyet önyargısını açığa çıkarmak, pedallara erkeklerden daha yakın oturma eğilimindedir, genellikle daha kısadırlar ve yine de arabayı çalıştırmak için pedallara ulaşmaları gerekir. Bu, üretici tarafından tavsiye edilen konum yerine “konum dışı” sürüş olarak kabul edilir. Bu pozisyonda oturmak, araç kullanmak için gerekli olsa da sürücüyü daha büyük bir yaralanma riskine sokar.
Sorunun bir kısmı, arabaların nasıl test edildiğidir. Çarpışma testi mankenlerinden önce, çarpışma testlerinde insan kadavraları kullanılıyordu. Önceki yaralanmaları testlerde meydana gelenlerden ayırmayla ilgili sorunların yanı sıra, temin edilen kadavraların çoğunun yaşlı erkeklere ait olması nedeniyle demografik bir sorun vardı.
Çarpışma testi mankenleri ortaya çıktığında, bunu düzeltmek ve belki de en iyi bir önlem için birkaç başka vücut şekli eklemekti. Ne yazık ki bu testlerde sadece erkek mankenler kullanılıyordu. Kadın bedenlerini temsil eden mankenler, 149 santimetre (4 fit 8 inç) boyunda, kabaca 12 yaşındaki bir kız boyunda küçültülmüş erkek mankenleriydi.
Araştırmacılar, arabaları kadınlar için daha güvenli hale getirmek için kadın çarpışma testi mankenleri geliştirmeyi ve bunları test sırasında standart olarak kullanmayı tavsiye ettiler.
Araştırmacılara göre, hamile çarpışma testi mankenleri geçmişte kullanıldı, ancak güvenliği artırmak için güvenlik testlerine de dahil edilmeleri gerekiyor. Hamile insanları simüle eden çarpışma testi mankenlerinin kullanıldığı testler, üç noktalı emniyet sistemlerinin bir çarpışma sırasında ebeveyn ve fetüs için daha güvenli olduğunu göstermektedir.
Bu eşitsizliğin giderilmesi için çaba gösteriliyor. Yakın zamanda İsveçli araştırmacılar tarafından bir kadın çarpışma testi mankeni tasarlandı. Ekip, mankenin, araba kazalarına karışan kadınlarda orantısız bir şekilde meydana gelen pelvis kırığı gibi farklı yaralanmaları öğrenmek için kullanılabileceğini umuyor.
En büyük çarpışma testi mankenleri üretici firmasının CEO’su Christopher O’Connor, BBC’ye “Bir erkek ve bir kadını test etmek için aynı cihaza sahip olamazsınız” dedi. “Bu yaralanmaları ölçmek için doğru noktaya sensörler koymazsak, bugün gördüğümüz yaralanmaları çözemeyeceğiz” dedi
“Bu yaralanmaları ölçerek, daha güvenli hava yastıkları, daha güvenli emniyet kemerleri ve farklı boyutlara izin veren daha güvenli yolcu bölmeleri olan daha güvenli arabalara sahip olabiliriz.”
Şimdilik, erkekler ve kadınlar arasındaki yaralanmalar ve ölümler konusunda henüz yeni anlamaya başladığımız endişe verici bir eşitsizlik var.