“MANiAC” robotları (Magnetically Aligned Nanorods in Alginate Capsules: Alginat Kapsüllerin İçinde Manyetik Olarak Hizalanmış Nanoçubuklar), merkezi sinir sistemindeki bölgelere iIaç iletmek için kullanılabilir. Alzheimer, Parkinson ve çoklu doku sertIeşmesi gibi hastalıkların tedavisinde faydalı olabilirler. Mini robotlar, insan dokusunun kompleks yapısını taklit edebilmesi açısından halihazırda sıçanların beyinlerinde ve farelerin omuriliklerinde test ediliyor.
Mini robotlar yokuş çıkabiliyor, sιvι akımına karşı hareket edebiliyor ve önündeki engellere rağmen yolculuğuna devam edebiliyor. Bu özellikleriyle de bu mini robotların gelecekte insan vücudunda spesifik bölgelere iIaç teslim edebileceği öngörülüyor.
Amerika’nın Maryland eyaletindeki Weinberg Medical Physics’ten bilim insanları ekibi, MANiAC adını verdikleri robotlar tasarladı. Harici bir manyetik alan tarafından kontrol edilen bu robotların amacı ise spesifik konumlara iIaç göndermek.
“Frontiers in Robotics and Ai”da yayınlanan bulgular, MANiAC robotunun yoluyla veya oral yolla ulaşması zor olan yerlere iIaç teslim eden araçlar olarak görev yapabilirler.
Bu, mikro robotların merkezi sinir sistemindeki performanslarını test eden ilk çalışma.
MANiAC robotları (aljinat kapsüllerde manyetik olarak hizalanmış nanoçubuklar) kanseri, multipl skleroz, Parkinson ve Alzheimer’ı tedavi edebilir. Videoda: Bir MANiAC 45 derece dik bir yokuşa tırmanıyor
MANiAC’ta kullanılan teknoloji, bir grup bilim insanının kendilerini ve bir denizaltını küçülterek bir hastanın beyninde gezinmelerini konu eden 1966 yapımlı “Fantastic Voyage” isimli bilim kurgu filmini getiriyor akıllara. Filmde bilim insanları, hastanın hayatını kurtarabilmek için lazer silahlarıyla bir kan pıhtısına karşı mücadele veriyorlar.
Araştırma henüz ilk evrelerinde olsa da başarılı olduğu takdirde bu yeni iIaç iletimi şeklinin merkezi sinir sistemi rahatsızIıklarına karşı yapılan müdahaleleri tamamen değiştirebileceği öngörülüyor.
Araştırmanın partnerlerinden Lamar Mair bir ifadesinde “Kanser ya da nörolojik rahatsızIıkIar gibi hastalıklarda damar yoluyla veya oral yolla iIaç iletimi, vücudun hastalıkla alakası olmayan bölgelerini ve sinir sistemini de etkiIeyebiliyor,” diyor.
“Hedef gözetilerek yapılan iIaç iletimi, hedef dışı bölgelere iletilen iIaç dozunun düşmesinden ötürü iIaçIarın yan etkiIerini azaltıp ilacın etkisini de artırabilir.”
Araştırmacılar, farklı türlerde mikro robotlar ürettiler bile. Ancak araştırmacıların önündeki en büyük zorluk, robotlar dokuların içine girdiğinde onların gittikleri yönü kontrol etmekti.
Manyetik alanlar, dokulardan etkiIenmedikleri ve genellikle güvenli olduklarından mini robotları kontrol edebilmek için en iyi yöntem.
Bu teknoloji henüz insanların üzerinde kullanılmayacak olsa da araştırmacılar MANiAC’ları insan vücudunda karşılaşacakları kompleks koşul ve yapılara göre simülasyonlara tabi tuttular.
Sıçan ve farelerde deney yapılırken iIaç yerine boya kullanıldı. Deneyde MANiAC’lar, araştırmacılar robotların yönlerini kumanda ederken 45 derece dikliğe kadarki yokuşları çıkabilmeyi başardılar.
Robotlar, önceden boya teslim ettikleri bölgelere tekrar dönüp teslimat yapabilmeyi de başardılar.
Çalışma ekibinden başka bir araştırmacı olan Profesör David Cappelleri, yetersiz dozda iIaç iletilen bölgelere dönüp tekrar iIaç iletebilmenin oldukça önemli olduğunu söylüyor.
Hala ön deneme aşamasında olsa da MANiAC robotları, merkezi sinir sistemi rahatsızIıkIarına karşı müdahaleleri daha etkili hale getirebilme konusunda umut vaat ediyor.
Doğa Deren Aydın