Geçtiğimiz yıl karantinanın başlarında bir çoğumuz kendimiz için büyük planlar belirlemişizdir. Belki roman yazmak, fizikte devrim yapmak veya başka başka şeyler. Peki ya karantina bittikten sonra hedeflediklerimizden hangilerini gerçekleştirdik? Bir çoğumuzun elinden pek de fazlası gelmedi galiba.
Ama endişelenmenize gerek yok çünkü büyük bir şey yapmak için çok fazla zaman harcamanız şart değil. Önemli olan doğru p∂rçaIarı doğru zamanda birleştirmek. Kısa süre önce Çin’in Zhuhai kentinde, Çin Devlet İnşaat Mühendisliği Şirketi (CSCEC) tarafından inşa edilen 7 katlı, 112 yataklı bir otelin inşaatı sadece 12 günde tamamladı.
Peki böylesine fazla efor gerektiren bu büyük girişimi nasıl başarıyla tamamladılar? Cevap basit: kısa yoldan ilerlediler. Otelin inşaatında modüler yapı teknolojisini kullandılar. Modüler yapı tekniği bir binanın fabrikada hazır hale getirilen p∂rçaIarının veya modüllerinin monte edilmesidir.
Bu tekniği IKEA’ dan aldığımız demonte bir mobilyayı evde monte etmemize benzetebilirsiniz. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, çoğunlukla otelin yapılacağı konumda geçen inşaat sürecinin yaklaşık %80 kadarı CSCEC’ nin akıllı fabrikasında yürütüldü. İnşaat işçilerinin yapması gereken tek şey ise adeta bir araba üretir gibi otelin p∂rçaIarını birleştirmekti.
CSCEC’ in belirttiğine göre bu yöntem sadece inşaat sürecini hızlandırmak ile kalmayıp aynı zamanda inşaatın güvenilirliğini ve kalitesini de yükseltti. Bunun büyük ölçüde sebebi makineleşmiş üretimin insan hatasını ortadan kaldırması ve belli dizaynların kontrollü bir ortamda bire bir olarak çoğaltılmasına olanak sağlamasıdır.
Bu süre otel için daha da optimize edildi. Fabrikada kullanılan teknoloji sayesinde, modüllerin üretimini dijital olarak yönetebilmek mümkün hale geliyordu. Bu, üretim sürecinde meydana gelen arızaların eş zamanlı olarak tespit edilip düzeltilmesine dolayısıyla zamandan tasarruf etmeye olanak sağlıyordu.
Bu teknolojinin avantajlarından bir diğeri ise kullanılan enerjinin ve ortaya çıkan atıkların az olmasıdır dolayısıyla sıradan inşa tekniklerine göre çok daha doğa dostu bir tekniktir.
Yakın zamanlarda İngiltere tarafından yayınlanan rapora göre, modüler yapı teknolojisinin geleneksel yapı tekniklerinden %20 – %30 oranında daha az enerji kullandığını belirtti. Ancak CSCEC’ in tahminine göre bu oranı %50’yi buluyor.
Bunun yanı sıra, geleneksel inşaat yöntemlerine göre malzeme israfının dörtte bir oranında ve inşaat atığının yüzde 70 oranında azaltıldı CSCEC tarafından belirtiliyor. CSCEC, otelin çevreci özelliklerinin üstüne ek olarak, geri dönüştürülebilir, yıkılmak yerine demonte edilebilen bileşenlerin %90’ından fazlasının yeniden kullanılabileceğini söylüyor.
72 saat süren ilk temel atımı, 12 günde tamamlanan otel CSCEC’ nin maksimum bilgi katsayısı (MIC) teknolojisi için adeta bir başarı öyküsüdür. Hız, tasarım ve kıskanılacak çevreci özelliklerinin yanı sıra geriye tek bir soru kalıyor. Suit odada bir hafta sonu için ücret ne kadardır? 🙂
Çevirmen – Ümit Erkut Çolak