Çabucak zengin olma hayalleri kuranlar Nábrók’tan, Bitcoin’e kadar her şeyi denemeye istekli olabilir. Ancak İnternet yatırımlarının belirsiz dünyasının aksine altın ünlü bir şekilde değerini koruyor. Ne yazık ki, tarihteki en büyük külçeyi bulmanız size hayat boyu çalışmama garantisi vermiyor. Bugün bile altın ararsanız hazinenizi elinizde tutamayabilirsiniz.
Dünyanın en büyük altın külçesi 5 Şubat 1869’da Avustralya’nın Victoria kentinde bulundu. John Deason ve Richard Oats adlı iki Cornish madenci araştırma yaparken külçeyi keşfetti. Külçe “Hoş Geldin Yabancı” olarak adlandırıldı, 72 kilogram ağırlığında ve 61 santimetre uzunluğundaydı.
İki adam külçeyi London Chartered Bank’ta tartılmak üzere Dunolly kasabasına götürdü. Külçe o kadar büyüktü ki ölçeğe sığmadı ve fotoğrafı çekilemeden kırıldı. O sırada yapılan çizimlerden kopyalar yapıldı. Bu büyük altın parçası parçalanıp külçe altına dönüştürüldüğünde bu iki adam 10.000 sterlinin biraz altında ödeme aldı. BBC News, benzer bir külçenin bugün bulunması durumunda yaklaşık 2 milyon sterlin değerinde olacağını öne sürüyor.
Bahsedilen külçeden ağırlık olarak daha küçük olmasına rağmen 1869’da bulunan Pepita Canaa adı verilen ve hala var olan en büyük altın külçesi olarak en üst sırada yer alıyor. Bu külçe 60 kilogram ağırlığında. Bu külçe 1983 yılında Brezilya’da Julio de Deus Filho tarafından keşfedildi. Külçe şu anda Brasília’daki Museu de Valores do Banco Central’ın “Altın Odası”nda sergileniyor.
Farklı teknolojilerin yükselişi altın keşiflerinde büyük rol oynayabilir ama hiç biri İnancın Eli (hand of faith) adlı külçe keşfini gölgeleyemez. 1980’de Kevin Hillier tarafından bulunan bu koca külçe, bir metal detektörü kullanılarak şimdiye kadar bulunan en büyük altın parçası olma unvanını alıyor.
Avustralya’da bulunan bu olağanüstü külçe 1 milyon doların üzerinde satıldıktan sonra şimdi Las Vegas’ta bir kumarhanede sergileniyor. Külçenin 875 onsluk altın içerdiği söyleniyor.
Troy ons, İmparatorluk birimlerinden bir ağırlık ölçü birimidir. Günümüzde en yaygın olarak altın gibi değerli metallerin ağırlığını ölçmek için kullanılır.
Troy ons, metrik sistemin kullanılmaya başlanmasından önce altın tartımında kullanılıyordu ve bugün hala iş dünyasındakiler tarafından değerli metalleri ve değerli taşları tartmak için kullanılıyor.
Bir ons 31,1 grama eşittir. Bu 1 onsun 28.5 grama eşit olduğu İngiliz ağırlık sisteminden farklıdır. Günümüzde altın satışları ons başına fiyatlandırılıyor gibi gözükse de aslında Troy ons kullanılır.
Selman Gökdemir