İnsanların çenesini kilitIeyip onları tamamen sıvı bir diyet tüketmeye zorlayan “dünyadaki ilk kilo verme cihazını” geliştiren bilim insanları çok yoğun tepkilere maruz kaldılar.
Bazı Twitter kullanıcıları cihazın etik ve pratikliğini sorgularken, diğerleri onu bir “orta çağ işkence cihazı” ile karşılaştırdılar.
DentalSlim Diet Control adı verilen çene kıskaç cihazı, çenenin 2 milimetreden daha geniş açılmasını engellemek için alt ve üst birinci azı dişlerine takılan mıknatıslardan oluşur.
Cihaz acil bir durumda kullanıcı tarafından açılabilse de görünüşe göre fikir, çenenin açılmasını engelleyip kullanıcıları daha düşük kalorili sıvı bir diyete bağlı kalmaya teşvik etmektir.
Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından oluşturulan cihaz yakın zamanda Nature’s British Dental Journal’da yayınlanan bir makalenin konusu oldu. Çalışma, yedi obez hastanın iki hafta boyunca cihazla donatıldığı ve sıvı diyete tabi tutulduğu görüldü.
Bulgular, katılımcıların ortalama 6,36 kilo verdiklerini ve “kilo verme yolculuğuna devam etmek için motive olduklarını” belirtiyor. Otago Üniversitesi Sağlık Bilimleri Bölümü’nden baş araştırmacı Profesör Paul Brunton yaptığı açıklamada, “Cerrahi prosedürlere non-invaziv, geri dönüşümlü, ekonomik ve çekici bir alternatif” dedi.
“Gerçek şu ki, bu cihazla herhangi bir olumsuz sonuç yok.”
Ancak, herkes cihazı böyle bir pembe ışıkta görmedi. Araştırmanın basın açıklaması Twitter’da yayınlandığında, yüzlerce kişi cihaza yönelik eleştiriler yaptı.
– “Otago ve Birleşik Krallık araştırmacıları, küresel obezite salgınıyla mücadeleye yardımcı olmak için dünyada ilk kez bir kilo verme cihazı geliştirdi: bir kişiyi sıvı bir diyete kısıtlayan ağız içi bir cihaz.
– “Harika, ben de kısa boylu insanların daha uzun olmasına yardımcı olacak bir cihaz için fikrimi sunmak istiyorum.”
– “Bundan daha azını yapabilmeleri için profesörlerin parmaklarını birbirine bağlamayı düşündünüz mü?” diyerek bir Twitter kullanıcısı şaka yaptı.
– Bir diğer kullanıcı ise “İşte bu, çocuklar, bilimde etiğin öğretilmesinin nedeni budur. Tanrım, tıbbın bu tür iş*kence cihazlarını geride bıraktığını sanıyordum” dedi.
– Diğerleri, makalenin şunları not ettiğine dikkat çekti: “24 saat sonra, katılımcılar ara sıra utandıklarını, kendilerini bilinçli hissettiklerini ve genel olarak hayatın daha az tatmin edici olduğunu belirttiler.”
Araştırmanın Twitter’da biraz ilgi çektiğini fark ettikten sonra, Otago Üniversitesi şu yanıtı verdi: “Açıklığa kavuşturmak gerekirse, cihazın amacı hızlı veya uzun vadeli bir kilo verme aracı olarak tasarlanmamıştır; daha ziyade ameIiyat olması gereken ve kilo verene kadar ameIiyat olamayan kişilere yardımcı olunması amaçlanmaktadır.”
“İki veya üç hafta sonra mıknatısları devre dışı bırakabilir ve cihazı çıkarabilirler. Daha sonra daha az kısıtlı bir diyetle bir dönem geçirebilir ve ardından tedaviye geri dönebilirler. Bu, diyetisyenin tavsiyesi ile desteklenen kilo kaybına aşamalı bir yaklaşım sağlayacaktır” diye eklediler.
Feride İrem Yılmaz