Bir insan en fazla ne kadar yaşlanabilir? Doğal olmayan bütün faktörleri hesaptan çıkardığımızda ve vücudumuzun ve doğal faktörlerin tamamen kendi yolunda gitmesini öngördüğümüzde, bir insan en fazla kaç yaşına gelir? Singapurlu araştırmacılar cevabı bulduklarına inanıyorlar. Nature Communications’da yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, bir insan vücudunun ulaşabileceği mutlak yaşı ölçtüklerini iddia ettikleri kan testlerini kullanarak akıllı bir strateji geliştirdiler.
Dinamik organizma durum göstergesi (DOSI) olarak adlandırılan göstergelerine göre, insan vücudunun maksimum 150 yıllık bir ömre sahip olduğuna inanıyorlar. Bunu yapmak için araştırmacılar, yaşla ilgili bir dizi değişkeni ve yaşlanma yörüngesini basitleştirilmiş, nicel bir maksimum ömrün oluşturulmasına izin veren tek bir metrikte birleştirdi. Yaşlanma fonksiyonda ilerleyici bir düşüş içerir ve vücudu kanser, nörolojik hastalık veya kalp rahatsızlıkları olsun, hastalığın başlangıcına karşı savunmasız hale getirir.
Yaşlanma, DNA’mız tekrar tekrar çoğalarak hataya ve ortaya çıkan hastalığa daha yatkın hale geldikçe ortaya çıkar. Şu anda genel sağlıkla ilgili en iyi ölçümlerimizden biri tam bir kan sayımıdır (CBC). Bir hastanın kanındaki beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını analiz ederken test edilmesi gereken çeşitli bozuklukları araştıran bir CBC, hastalık taraması için paha biçilmez olabilir.
Araştırmacılar, hasta kayıtlarına bakarak yaşlanan bir yörünge üzerinden CBC puanlarını izleyerek, CBC’deki varyasyonların genel bir yaşlanma göstergesi oluşturmak için kullanılabileceğini keşfettiler. Bu gösterge fiziksel dayanıklılığın bir ölçümünü temsil eder ve çalışma konularında, DOSİ sigara gibi morbidite artırıcı yaşam tarzlarına sahip kişilerde yükseltilmiştir. Yüksek DOSİ, yaygın sağlık koşulları ve yaş insidansı ile önemli ölçüde ilişkiliydi, bu da insan vücudunun ilerlemesinin güçlü bir göstergesi olduğunu düşündürdü.
Araştırmacılar sağlıklı bireylere baktıklarında; DOSI, o sırada belirgin bir hastalık başlangıcı belirtisi göstermemelerine rağmen, gelecekteki yaşa bağlı hastalıkların görülme sıklığını tahmin etti.
Maksimum yaşam süresi hesaplamak için kendi göstergelerini kullanmak, araştırmacılara çalışmalarında uzun vadeli bir bakış açısı sağlıyor. DOSI’yi yaşla birlikte doğrusal olarak arttığı için araştırmacılar korelasyonu takip edip, maksimum bir yaşam süresi tahmin edebildiler. Progresif fonksiyon kaybının, insanların 120-150 yaşlarında tam yaş potansiyellerine ulaştığını gösterdiğini buldular; bu, önceki araştırmalarla uyumlu.
İlginç bir şekilde, sonuçları, gelecekte bize sunulan en gelişmiş hastalıklarla mücadele terapileriyle bile, insanların altta yatan yaşlanma sorununu çözmeden bu işareti aşamayacağını gösteriyor. Vücuttaki direnç kaybı, belirli bir hastalıktan çok daha büyük bir mortalite itici gücü gibi görünüyor ve yaşlanma modelini geliştirmeye yönelik çalışmanın, hastalığı hedeflemek yerine yaşamı uzatan tedaviler için zorunlu olduğunu belirtiyorlar.
Çeviri: Mustafa Kemal KARABULUT
Yorumlar 1