Bilim insanları tat aralıklarına daha doğrusu birden fazla tada tepki veren yeni tat hücreleri keşfetti. Buffalo Üniversitesi’ndeki bilim insanları insanlardaki koku duyusu hakkındaki bildiklerimizi baştan yazacak bir keşif yaptı. Çoğu hücrenin bireysel tat ve zevklere seçici olarak yanıt verdiği anlayışına ters düşen bu çığır açan keşif değişik uyaranlara tepki verebilen tat hücrelerinin keşfiydi. Araştırmanın liderliğini, yiyeceklerdeki kimyasalları algılamamızı ve bu sinyalleri beyne iletmemizi sağlayan periferik tat sisteminin ve ağzımızdaki hücrelerin işlevlerini de araştıran biyolog Kathryn Medler yaptı.
Bunun bir parçası olarak, araştırmacılar, farklı tat hücresi türlerinin farklı tatları algılama ve sinyal verme yollarını inceliyorlardı. Tat alma organımızda üç farklı hücre bulunuyor; tip II hücreler acı, tatlı ve umami tatlarını tespit ediyor, tip III hücreler ekşi ve tuzlu tatları tespit ediyor, tip I hücreler ise destek hücresi gibi davranıyor. Ama ekip çok daha geniş kapsamlı bir bulgu ortaya çıkardı. (Umami; tatlı, ekşi, bitter ve tuzlu ile birlikte beş temel tattan biridir. )
Araştırmacılar, tasarlanmış fare modellerini kullanarak, tat hakkında ağızdan beyne bilgi taşıyan sinyal yollarını inceliyorlardı. Bunu yaparken, bir dizi uyarana “geniş ölçüde yanıt veren” Tip I destek hücrelerinin bir alt kümesinde meydana geldi.
Tat alma organınımız düşündüğümüzden çok daha karmaşık
Ekip, bu tat hücrelerinin bir yolu kullanarak ekşi uyaranlarla ilgili sinyalleri ve diğerini kullanarak; tatlı, acı ve umami hakkında sinyalleri iletebildiğini buldu. Memelilerin daha geniş yanıt veren tat hücrelerine sahip olabileceği fikri, daha önce bir dizi araştırma grubu tarafından varsayılmıştı, ancak bu hücreler daha önce hiç izole edilmemiş ve tanımlanmamıştı.
Bulgular, tat sinyallerinin nasıl işlendiğine ve beyne nasıl aktarıldığına dair yeni bir anlayış sunmanın yanı sıra, tat alma organının düşündüğümüzden çok daha karmaşık olduğunu da gösteriyor. Medler, “Tat hücreleri, beyindeki tat bilgisini işleyen hücrelere benzeyen uyaranlara seçici veya genel olarak duyarlı olabilir” diyor. “Gelecekteki deneyler, geniş ölçüde duyarlı tat hücrelerinin tat kodlamasına nasıl katkıda bulunduğunu anlamaya odaklanacak.”
Araştırma PLOS Genetics dergisinde yayımlandı.
Emre AKINCI
Bunlar da ilginizi çekebilir
Vücudumuzun Parçalarının Yapabileceğini Bilmediğiniz 10 Harika Şey
İnsan Vücudu Hakkında 15 İlginç Bilgi
Yeni Keşif Kanserle İlgili 100 Yıllık Bir Gizemi Çözmüş Olabilir