Üç Rus donanma denizaltısı, geçen yıl kuzey kutbundaki birkaç fitlik deniz buzunu delip geçerek birbirlerinden uzak mesafelerde aynı anda yeniden yüzeye çıktılar. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoda; Barents Denizi’nin kuzeyindeki Arktik Okyanusu’nda, Franz Josef Land takımadalarının yakınında yüzen bir buz tabakasının kırılarak yüzeye çıkan üç denizaltının gözetleme kuleleri gösterildi.
Denizaltılar Umka-2021’e (Sibirya Çukçi dilinde “kutup ayısı” anlamına gelir) katılıyor. Bölgede 19. yüzyılda kurulan bir sivil toplum örgütü olan Umka; Rus Coğrafya Topluluğu’ndan kişiler de dahil olmak üzere 600 askeri ve sivil personelin yer aldığı bir keşif gezisidir.
Rus donanma komutanı Amiral Nikolay Yevmenov; televizyonda yayınlanan bir video görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e; “Üç denizaltının 5 fit kalınlığındaki (1.5 metre) buzu birbirlerinden 1.000 fit (300 m) mesafede aynı anda yüzeye çıkarıldığını” söyledi.
Amiral, bölgedeki koşulların eksi 25 ve eksi 30 santigrat derece arasında olduğunu ve rüzgârın 110 km/sa kadar yükseldiğini bildirdi.
Yüzey Denizaltıları
Bir denizaltıyı kalın deniz buzunun içinden çıkarmak kolay bir iş değildir. Popular Mechanics’te Kuzey Kutbu’ndaki Amerikan denizaltıları hakkında 2018 tarihli bir makaleye göre, buzul içindeki patlamalar dikkatli bir hazırlık gerektiriyor. Nükleer enerjili füze denizaltıları genellikle Arktik buzun altında gizli kalmaya çalışır.
Çünkü bu onları düşmanlara etkili bir şekilde görünmez kılar. Ancak yüzeye çıkmaları gerektiğinde, bir denizaltı komutanı ilk önce en yakın buzla kaplı olmayan su yüzeyine çıkmaya çalışacaktır.
Ancak bu başarısız olduğunda, denizaltının 2,5 m’ye kadar deniz buzunu kırabilmesi için dikkatli manevralar yapmak gerekir. İlk görev, denizaltının üst kulesi yüzen buz tabakasının tabanıyla temas edene kadar yavaşça yükseltilmesidir.
Basınçlı hava daha sonra deniz suyunu denizaltının balast tanklarından dışarı itmek için kullanılır. Bu kuvvet buzu çatlatana kadar yukarı doğru bir kuvvet oluşturur. Üç denizaltının aynı anda buzu kırması özellikle zordur, çünkü su altı gemileri birbirleriyle iletişim kuramaz.
Arktik Seferi
Bu, Rus denizaltılarının buzda birlikte ilk kez yüzeye çıkması olsa da ilk kez yapılmamış olabilir. Popular Mechanics, iki ABD denizaltısının -USS Connecticut ve USS Hartford- 2018’de İngiliz denizaltısı HMS Trenchant’ın gözü önünde Arktik buzunun içinden su yüzüne çıktığını bildirdi.
Rusya ordusu, son operasyonda yer alan üç geminin adını vermedi. Barents Observer haber sitesi ise onları, Soğuk Savaş sırasında Sovyet denizaltı filosunun temel dayanağı olan iki Delta-IV nükleer balistik füze denizaltısı olarak tanımladı.
Her Rus denizaltısının 16’ya kadar balistik füze taşıdığı düşünülüyor. Her füze altı ayrı nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. Rusya’nın Franz Josef Land takımadaları yakınlarındaki Umka-2021 seferi, 20 Mart’ta Rus donanmasının komutası altında başladı.
Rusya, nükleer enerjili “buz kırıcı” gemiler sayesinde Kuzey Kutbu’nun ticari gemicilik için önemli bir rota haline gelebileceğini söyledi.
Muhammed Ragıb ÇALIK
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çin, Derin Deniz Kaynakları Yarışında Mariana Çukuru’nda İnsanlı Dalış Rekorunu Kırdı
Rusya, Baykal Gölü’ne Dev Su Altı Uzay Teleskobu Yerleştirdi
Bill Gates, 2050 Sıfır Emisyon Hedefi İçin Yeni Nesil Nükleer Teknolojiyi Destekliyor
Yorumlar 3