11 yaşındaki bir çocuk, ailesiyle birlikte çöl yürüyüşüne çıktı ve yaklaşık 2.500 yıl önce İncil döneminden kalma bir çocuk koruyucu heykelcik keşfetti. Zvi Ben-David ve ailesi, İsrail Eski Eserler Otoritesi (IAA) temsilcileriyle, bir kadının seramik heykelciği olduğu ortaya çıkan bir nesneyi fark ettiğinde, güney İsrail’deki Negev Çölü’nden geçen bir nehir olan Nahal HaBesor yakınlarında yürüyüş yapıyorlardı.
Küçük figürün belirgin bir burnu, başını örten bir atkısı ve ciplak goguslernin altında kavuşturulmuş kolları vardı. Yaklaşık 7 santimetre yüksekliğinde ve 6 santimetre genişliğinde ölçüleri olan bu heykelcik muhtemelen bir kalıptan dökülmüş. IAA, MÖ beşinci ve altıncı yüzyıllarda, bu tür heykelciklerin çocukları korumak veya doğurganlığı teşvik etmek için genellikle iyi şans muskaları olarak kullanıldığını söylüyor. Ben-David’in eseri bulmasının ardından, profesyonel bir tur rehberi olan annesi Miriam Ben-David, IAA arkeoloğu Oren Shmueli ile temasa geçti ve heykelciği araştırma ve koruma için IAA’nın Ulusal Hazineler Departmanına teslim etti.
Demir Çağı’nın ve IAA’nın Pers dönemlerinin küratörü Shmueli ve Debora Ben-Ami, insan figürlerinin temsillerinin İncil dönemlerinde batıl ritüellere nasıl dahil edildiğini daha iyi anlamak için heykelciği daha da inceleyeceklerini söyledi. İsrail’in geçmişi boyunca, ciplak goguslu kadın figürinleri (figürin: heykelcik), insanların evlerinde yaygın olarak bulundu. “Bugünkü hamsa sembolü gibi”, avuç içinde açık bir gözle bir el şeklindeki, kötü şansı önlemek için sergilenen veya takılan bir Orta Doğu muskası. Shmueli, binlerce yıl önce, ciplak gogusleriolan kadınların görüntülerinin de benzer bir öneme sahip olduğunu ve “koruma, iyi şanslar ve refah” vaat ettiğini söyledi.
Antik dünyadaki diğer tılsım türleri, kan içen kötü ruhların saldırılarını engellemek gibi daha nadir kullanımlara sahipti. Ancak antik çağlarda insanların, tıbbi bilgi ve hijyen anlayışının sınırlı olduğu zamanlarda, sürekli sağlık için ekstra koruyucu bir destek olarak ve günlük yaşamın tehlikeleri ve zorluklarının üstesinden gelmeye yardım etmek için sık sık muskalara yönelmesi hiç de şaşırtıcı değil.
Shmueli, “Gelişmiş tıbbın yokluğunda, tılsımlara umut ve yardım için çok fazla kez başvuruldu.” dedi.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çöl Develeri Yeni Bir Soğutma Teknolojisine İlham Kaynağı Oluyor
Yedi Yaşındaki En Genç Hükümlü Suçlu!
Canlı Yutulan Su Böceği Kurbağanın Arka Kapısından Canlı Çıkmayı Başardı
Yorumlar 2