Virüsler, gezegenimizdeki en büyük nüfusa sahip varlıklardır. Geçtiğimiz günlerde, Wellcome Sanger Enstitüsü ve European Bioinformatics Enstitüsü’nden araştırmacılar, insan bağırsağında yaşayan 140 binden fazla yeni viral canlı türü keşfettiler.
18 Şubat 2021’de Cell dergisinde yayımlanan makale, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan 28 binden fazla bağırsak mikrobiyom örneğinin analizini kapsıyor.
Araştırmacıların bulduğu virüs çeşitlerinin sayısı şaşırtıcı derecede yüksek. Toplanan veri, bağırsaklarımızda yaşayan virüslerin insan sağlığına etkisi hakkında yeni araştırma alanlarının kapılarını aralıyor.
İnsan bağırsağı oldukça büyük bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Bu çeşitlilik, bakterilerin yanında, bakteriyofaj denen ve bakterileri enfekte edebilen binlerce virüsü de içeriyor. Bağırsaklarımızdaki mikrobiyom dengesizliğinin çeşitli hastalıklara, iltihabi bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıklara, alerjilere ve obeziteye yol açtığı zaten biliniyor.
Ancak bağırsaklarımızdaki bakteri ve bakteriyofajların insan sağlığı için oynadığı rol hakkında pek fazla bilgiye sahip değiliz.
Araştırmacılar, bir DNA dizisi metodu olan “metagenomics”i kullanarak insan bağırsağından kültive edilmiş 28,060 insan bağırsağı metagenomu ve 2,898 bakteriyal izole genom keşfettiler ve bunları katalog haline getirdiler. (Metagenomik, doğrudan çevresel örneklerden geri kazanılan genetik materyalin incelenmesidir.)
Analiz, yarısından çoğu daha önce hiç gözlemlenmemiş 140 binden fazla viral türü kapsıyor.
“Tüm virüslerin zararlı olmadıklarını, aksine ekosistem için bütünleyici bir bileşen olduklarını unutmamalıyız. İlk olarak, bulduğumuz çoğu virüs, çoğunluğun bildiği SARS-CoV-2 ve Zika gibi RNA taşıyan patojenlerin aksine genetik materyal olarak DNA taşıyor.
İkinci olarak ise, bu örnekler büyük çoğunlukla herhangi bir sağlık problemi olmayan bireylerden alındı. Bağırsaklarımızda ne kadar çok bilmediğimiz canlının yaşadığını görmek ve bu canlılarla insan sağlığı arasında bağlantı kurmaya çalışmak tam anlamıyla büyüleyici,” diyor Dr. Alexandre Almeida.
Keşfedilen bu binlerce virüs arasından oldukça yaygın gözlenen ve yazarların Gubaphage adını verdiği bir aynı atadan gelen virüs grubu saptandı. Bu, 2014’te keşfedilen crAssphage’dan sonra şu ana kadar keşfedilen ikinci en yaygın gözlenen virüs grubuydu.
Bu gruplardan ikisi de benzer tip bağırsak bakterisini enfekte ediyor ancak yeni keşfedilen Gubaphage’ın fonksiyonlarını tam olarak bilebilmek için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var.
“Araştırmamızın mühim taraflarından biri de üstünde çalıştığımız viral genomların yüksek kalite olup olmadıklarından emin olabilmekti. Sağlam bir kalite kontrol boru hattı ve kirliliğin önüne geçen bir makineyle eksiksiz viral genomlar elde etmeyi başardık.
Yüksek kalite viral genomlar, antimikrobiyaller gibi bakteriyofaj kökenli tedavi yöntemlerinin keşfedilmesinin yanında virüslerin bağırsak mikrobiyomlarımızdaki rollerini anlamamıza da zemin hazırladı.
Çalışmanın sonuçları, 142,809 tane artıksız genomun oluşturduğu veritabanını (Gut Phage Database, GPD) oluşturuyor. Bu veritabanının bakteriyofajlar üstünde çalışanlar için paha biçilemez bir kaynak olacağı öngörülüyor.
Dr. Trevor Lawley: “Bakteriyofaj çalışmaları şu anda tam anlamıyla bir rönesans yaşıyor. Bu yüksek kalite, geniş ölçekli insan bağırsağı virüsü kataloğu, gelecek ekolojik ve evrimsel analiz çalışmaları için tam zamanında yardıma koşan bir kılavuz niteliği taşıyor.”
Doğa Deren Aydın
Bunlar da ilginizi çekebilir
Antarktika’nın Altındaki Ürkütücü Karanlıkta Gizemli Yaşam Formları Bulundu
Vücudunuzda Bulabileceğiniz En Kötü 10 Şey!
Yorumlar 1