Var olan efsanevi hayvan aslında çok yoktur. Bazen bir balık Loch Ness Canavarı olarak bilinir. (Loch Ness, İskoçya’nın Highlands bölgesinde yer alan bir vadi set gölüdür.) Çok sayıda deniz canavarı görülmesinin nedeni bir şekilde açıklanabilir. İnsanlar kendi aralarında kulaktan dolma şeyler ile birbirlerini korkutabilirler. Bunun yanısıra, “Koca Ayak” “yeti” kıl örneklerinin araştırılması sonucu ayılardan olduğu bilinir, ancak bazen bir köpekte de görülebilir. (Burada bahsedilen; Himalayalar’da yaşadığı iddia edilen efsanevi Yeti canavarı. Yapılan genetik araştırmalar, ‘Koca Ayak’ adıyla da bilinen ‘Yeti’nin aslında boz ayının bir alt türü olabileceğine işaret ediyor.) Bir de Burundi’de efsanevi adı almış bir hayvan olan Gustave var.
Gustave hakkında efsaneler ilerlese de, daha gerçekçi efsanelere dayanan temeller var. (Bazıları onun 12 metre (40 fit) uzunluğunda olduğunu söylerken, bazıları da timsahın sarı veya kırmızı renkli olup, kafasında çimenlerin olduğunu iddia etmektedir.) Fotoğraflarının yanı sıra timsahın büyüklüğünü gösteren metrajlar da çekildi. Sürüngen, tahminen 6 metre (20 fit) ve 907 kilogram (2.000 pound) ile Afrika’nın en büyük timsahıdır.
Ancak tıknaz olmasından çok daha kötü nedenlerle tanınmakta: 300’den fazla insanı yediği söyleniyor. Uzun yıllar boyunca hayvan ve c*nayetIeri inceleyen sürüngen bilim araştırmacısı olan Patrice Faye’e göre, Tanganika Gölü’nün yerlileri, göl kıyılarında geniş bir alanda seyahat eden balıkçıları ve yüzücüleri yemesiyle bilinen timsahtan korkuyorlar. Faye’nin BBC’ye verdiği demeçte, “Kıyı boyunca 10, 15 veya 20 kişiyi yiyebilir” dedi.
“Bir yıl boyunca, izlediği yollardan birini takip ettim, Kanyosha ile Minago, Kabezi ve Magara arasında 17 kişiyi yemişti.” 2004 yılında, sürekli bir belgesel ekibi tarafından filme alan bir asistan, Tanganyika Gölü yakınlarındaki sakinlerin güvenliği için timsahın yerini değiştirmek amacıyla onu yakalamaya çalıştı. Faye’nin liderliğindeki ekip, timsahı 9 metrelik (30 fit) bir tuzağa çekmeye çalıştı, ancak boşunaydı. Son bir denemede, Jurassic Park’ın hemen dışındaki bir yerde, yaylı bir tuzağa keçiyi yükledikleri görüldü.
Gustave’ın ne yapabileceğine dair incelemeleriyle süren birkaç geceden sonra ekip, “Gustave düşündüğümüzden daha zeki” diye fikir yürütmeye başladı. Sonuç olarak, mürettebat için son gece olan gece görüş kamerası şiddetli yağmur sırasında kesildi. Ertesi sabah ekip geri döndü ve kafesin suya düştüğünü gördü. Keçi ortadan kaybolmuştu.
Son zamanlarda, Gustave’ın hala gölde dolaşıyor olabileceğine dair tahminler yapıldı, ancak bu muhtemelen hakkında ortaya atılan efsanelerden kaynaklanıyor. Belgesel 2004 yılında çekildiği zaman, timsahın yaklaşık 60 yaşında olduğu, ortalama 45 yaşından çok daha yaşlı ve 100 yaşındaymış gibi gösteren efsanelerden çok daha genç olduğu tahmin ediliyordu.
2009’da tekrar görüldü, ancak beslenmesinde yaşlanma ve dişlerin bozulma sorunları için bir tür mucize tedavi olduğu ortaya çıkmadıkça, bu canavar timsahın 80+ yıl yaşaması olası değil.
İnsanlar gibi, hayvan da muhtemelen boyutundan dolayı küçük timsahlardan ziyade daha büyük, daha yavaş avları avlamayı severdi. Faye BBC’ye verdiği demeçte, “Muazzam. Burundi’deki diğer timsahlardan üç kat daha büyük.
Çok hızlı değil, Burundi’deki diğer timsahların yedikleri balıklarla ve küçük memelilerle beslenemiyor. Yakalanması kolay olan yavaş ava saldırıyor.” dedi. 2015 yılında Gustave, bir antilopu suya sürüklerken görüntülendi. Timsahın aynı hayvan mı olduğu yoksa Gustave adının başka bir dev bir timsaha geçtiği belli değil.
Fatime ABİK