içinde

Titanyum Dioksit Nedir, Kullanım Amaçları ve Faydaları Nelerdir?

titanyum dioksit

Yerkabuğunda en yaygın 9. Element olan Titanyum genellikle hayvanlarda ve bitkilerde bulunur. Titanyum genel olarak yerel kumlarda ve madenlerde bulunan titanyum dioksit oluşturmak için doğal olarak oksijenle etkileşime girer.

Titanyum Dioksit nedir ?

Çoğu  insan titanyum dioksiti güneş kremlerinin  içindeki aktif bir  madde olarak bilir. Titanyum dioksit güneş kremlerinde insanların bedenlerini güneş yanığı ve cilt kanseriyle bağlantısı olan güneşin ultraviyole ışığını emilimini engelleyerek korumasına yardım eden bir UV filtresi olarak çalışır.

Titanyum dioksit

Kullanım Amaçları Ve Faydaları

Saf titanyum dioksit parlak, beyaz bir pigment sağlayan ince, beyaz bir tozdur. Titanyum dioksit; boyalar, kaplamalar, yapıştırıcılar, kağıt, plastik ve kauçuk, baskı mürekkepleri, kaplamalı kumaşlar ve tekstillerin yanı sıra seramik, zemin kaplamaları, çatı kaplamaları, kozmetik, diş macunu, sabun, su arıtma maddeleri, ilaçlar, gıda renklendiricileri, otomotiv ürünleri, güneş koruyucusu ve katalizörler gibi bir dizi endüstriyel ve tüketici ürünlerinde yüzyıldır kullanılıyor.

Titanyum dioksit 2 ana formda üretilir. Toplam üretimin %98’den fazlasını oluşturan birincil form pigment sınıfı titanyum dioksittir. Pigment türü beyaz opak ve parlaklık gerektiren uygulamalarda titanyum dioksitin kusursuz ışık saçılımı özelliklerinden faydalanır. Titanyum dioksit üretilen diğer form ultra ince (nanomateryal) bir üründür. Bu form kozmetik güneş kremlerindeki gibi saydamlık ve maksimum ultraviyole ışık emilimi gibi farklı özellikler gerektiğinde seçilir.

Titanyum dioksit

Pigment-sınıfı Titanyum Dioksit

Pigment-sınıfı titanyum dioksit yüksek opaklık ve parlaklık gerektiren bir dizi uygulamalarda kullanılır. Aslında; çoğu beyaz, pastel ve hatta koyu renk tonları olan yüzeyler ver aletler titanyum dioksit içerir. Pigment-sınıfı titanyum dioksit bir dizi uygulamalarda kullanılır. Bu uygulamalar:

  • Boyalar ve kaplamalar: Titanyum dioksit boyanmış yüzeyin korunması ve boyanın uzun ömrü olmasına sağlamasına yardım ederken dayanıklılık ve opaklık sağlar.
  • Plastikler, yapıştırıcılar ve kauçuklar: Titanyum dioksit ışığa maruz kalma sonucu diğer materyaller ve plastiklerde oluşan kırılganlık, solma ve çatlamayı minimize(azaltma) etmeye yardım eder.
  • Kozmetikler: Pigment sınıfı titanyum dioksit bazı kozmetiklerde lekeleri gizlemeye ve cildi parlatmaya yardım etmek için  kullanılır. Titanyum dioksit aynı arzulanan etki için makyaj malzemelerinin daha ince kaplamalarının kullanılmasına izin verir.
  • Kağıtlar: Kaplama kağıtlarını daha opak,beyaz ve parlak yapmada titanyum dioksit kullanılır.
  • Gıda ile temas eden materyaller ve malzemeler: Titanyum dioksit tarafından sunulan ultraviyole ışıklar ve görünür opaklık yiyeceklerin, içeceklerin, malzemelerin ve ilaçların ömrünü uzatarak erken bozulmadan korur. Yüksek saflıkta pigment sınıfı titanyum dioksitin bazı türleri ayrıca ilaç tabletlerinde, kapsül kaplamalarında ve bazı yiyeceklerde süs olarak da kullanılır.

Titanyum dioksit

Ultra ince-sınıf, ya da nano-ölçekli titanyum dioksit

Titanyum dioskit’in ultra ince sınıfları en çok aşağıdaki uygulamalarda kullanılır:

  • Güneş Kremi: Nano-ölçekli titanyum dioksit, etkili bir UV ışığı emici görevi görürken görünür ışıkta şeffaf olur. Parçacık boyutu çok küçük olduğu için, nano-ölçekli titanyum dioksit görünür ışığı yansıtmaz, ama cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyan şeffaf bir bariyer sağlayarak UV ışığını emer.
  • Cilt kanseri vakfına göre, titanyum dioksit içeren güneş kremlerini kullanmak cilt kanseri oluşumunu engelleyebilir.
  • Katalizörler: Nano-ölçekli titanyum dioksit katalizör uygulamaları için destek maddesi olarak kullanılır. Başlıca otomotiv endüstrisinde zararlı egzoz gazı emisyonlarını gidermek ve elektrik santrallerinde nitröz oksitleri kaldırmak için kullanılır.

Titanyum dioksit

Güvenlik Bilgileri

Amerika Gıda ve İlaç yönetimi (FDA) gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde bir renk katkı maddesi olarak titanyum dioksit pigmentinin güvenliğini değerlendirdi. FDA gıda renklendiricisi olarak titanyum dioksitin güvenli kullanım rehberini açıkladı. Gözler tarafında kullanılan kozmetik ürünlerini içeren  kozmetiklerde güvenli kullanılabileceğini bildirdi. Ayrıca FDA, nano-ölçülü titanyum dioksiti içeren güneş kremlerinin ve onların maddelerinin güvenlik ve etkilerini düzenliyor.

Titanyum dioksit üretim tesislerinde ve titanyum dioksit kullanılan satışa dönük değer zinciri üretim tesislerinde çalışan işçiler titanyum dioksit tozuna maruz kalabilirler. ABD Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği ve sağlığı idaresi (OSHA) toplam titanyum dioksit tozu için izin verilen maruz kalma sınırını (PEL) belirlediler. İşverenlerin bu PEL’i işyerinde maruz kalma kotasını kontrol altına almasını gerektiğini belirlediler. Tüketicilerin titanyum dioksit’e maruz kalmalarının aşırı derecede az olması ön görülmelidir. Çünkü titanyum dioksit normal olarak kullanıldığı son ürüne tamamen katılır.

titanyum dioksit

Soru-Cevap

-TİTANYUM DİOKSİT GÜVENLİ MİDİR ?

Amerika Gıda ve İlaç yönetimi (FDA) gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde bir renk katkı maddesi olarak ve güneş kremlerinde içerik olarak titanyum dioksit pigmentinin güvenliğini değerlendirdi. FDA gıda boyası olarak titanyum dioksitin kullanımının güveliğini açıklayan bir rehber açıkladı. Göz çevresinde kullanılma amacı olan kozmetik ürünlerini içeren kozmetik ürünlerinde titanyum dioksitin kullanılabileceğini de açıkladı.

-GÜNEŞ KREMLERİNDE KULLANILAN TİTANYUM DİOKSİT NEDİR?

Titanyum dioksit,FDA’nın güneş kremlerinde kabul edilebilir aktif içerik olarak eklenmiştir.  FDA’ya göre, güneş kremlerindeki titanyum dioksit gibi aktif maddeler güneşin zararlı UV ışınlarından cildinizi korur. Güneş kremlerinin içindekileri hakkında daha fazla sorunuz mu var? Güneş kremlerinin içindeki kimyasallar hakkında sitemizi kullanın.

-TİTANYUM DİOKSİT’E MARUZ KALMA İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR SAĞLIK SORUNU VAR MIDIR?

Uluslararası kanser araştırma kuruluşu (IARC) titanyum dioksiti, titanyum dioksit soluyan sıçanlarda artan akciğer tümörlerini gösteren çalışmalara dayanarak ‘insanlar için muhtemelen kanserojen madde’ olarak sınıflandırmıştır. Ancak, titanyum dioksit endüstri çalışanları üzerine geliştirilmiş araştırmalar, titanyum dioksite maruz kalma ile titanyum dioksitin insanlarda akciğer kanserini arttırması arasında bir bağ olmadığını ileri sürer.

titanyum dioksit

-NANO MALZEMELİ TİTANYUM DİOKSİT İLE PİGMENT SINIFI TİTANYUM DİOKSİT ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Pigment sınıfı titanyum dioksit, görünür ışığın saçılımını optimize etmek ve yüzey opaklığını arttırmak için belirli bir parçacık boyutu dağılımında üretilir. Titanyum dioksit ağırlıklı olarak (toplam üretimin %98’inden fazlası) opaklık ve parlaklık gerektiren bir dizi uygulama için mükemmel ışık saçılımından faydalanan pigment türünde üretilir.

Nano malzemeli titanyum dioksitler, pigment parçacıklarından çok daha küçük bir parçacık boyutu dağılımında kasıtlı olarak yapılır. Onlar şeffaf ve UV emicileri fotokatalistler olarak daha etkilidir. Şeffaflık ve UV emilimi, güneş kremleri için koruyucu bir içerik olarak etkili bir kullanıma izin verir.

-NEDEN TİTANYUM DİOKSİT DİŞ MACUNLARINDA KULLANILIR?

Titanyum dioksit; gıda ürünlerinde, kozmetiklerde ve diş macunu gibi kişisel bakım ürünlerinde beyaz bir görünüm vermek için sıklıkla kullanılır. ABD Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA) titanyum dioksitin bir renk katkı malzemesi olarak güvenliğini değerlendirdi ve bu amaçlar için malzemeyi onaylayan düzenlemeler yayınladı.

NECİP GÜNDÜZ


Bunlar da ilginizi çekebilir

Kütlesiz Enerji Depolama İçin Büyük Atılım

Avrupa Birliği’nde Un Kurtları Tüketim İçin Onaylandı: Yakında Market Raflarında Olacak

Robotik Nedir? Robot Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

GIPHY App Key not set. Please check settings

mitoloji

Efsanevi Anka Kuşu Sembolizmi: Yenileme, Yeniden Doğuş ve Felaket

yapay zeka ve insan beyni

İnsan Beynini Daha Yakından Taklit Eden Yapay Zekâ