Uzmanlar, tıbbi tedarikçilerin tedarik zincirlerini yönetme şekillerini değiştirmeleri gerektiğini ve fabrikaların, bir sonraki büyük krize hızlı bir şekilde yanıt verebilmek ve hayati önem taşıyan tıbbi ürün kıtlığını önlemek için farklı ürünleri üretmeye hızla dönebilmeleri gerektiğini söylüyor. Koronavirüs salgınının başlangıcında KKE (kişisel koruyucu ekipman – maske eldiven vb-) ve vantilatör eksikliği kısmen, çok az şirketin malzemelerinin kökenini veya karşılaştıkları riskleri bilmesinden kaynaklanıyordu. Çin, salgından önce üretimin yüzde 28’ini oluşturuyordu . Çin’in fabrikaları ve sınırları kapandığında ve ulaşım yolları kesintiye uğradığında, etki küresel oldu. Aynı zamanda, tıbbi malzeme şirketleri talepte hızlı bir artışla karşı karşıya kaldı.
İtalya ve Hollanda gibi bazı ülkeler, salgının başlangıcında arz boşluklarını doldurmak için 3 boyutlu baskı şirketlerinin yerel ağlarına yönelse de, Avrupa’nın fabrikaları açığı tamamen telafi edemedi. Bu Çin’in Dünya çapında ne kadar önemli bir üretici ve tedarikçi olduğunu gözler önüne seriyor. Üretim zincirleri halen akıl almaz boyutlarda Çin’e bağlı ve piyasadan çekilmesi halinde sonuçları devasa olabiliyor. Kriz anlarında ülkelerin acil durum ihtiyaçlarını bağımsız karşılaya bileceği ve boyle bir süper güce ihtiyaç duymayacağı sistemler kurması zorunlu hale geliyor.
Kriz anında bir fabrika nasıl yeniden kullanılır?
Uzmanlar, tedarik zincirlerinin bir kriz anında çalışmasını sağlamanın çözümünün yerel fabrikaları yeniden düzenlemek olduğunu, böylece talep arttığında veya nakliye yolları kesintiye uğradığında arzdaki eksikliğin doldurulabileceğini söylüyor. Pandeminin ardından kurulan Eur3ka projesinin koordinatörü Angelo Marguglio, “ Mevcut (yerel 3-D baskı) ağlarımız olduğunda, özellikle yüz maskeleri ve gözlükler gibi daha az karmaşık cihazlar için üretime başlamak daha kolaydır ” dedi. Bu proje Avrupa’nın tıbbi tedarikçilerinin bir sonraki krize karşı daha dirençli olmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Eur3ka projesi, küçük ve orta ölçekli şirketlerin, başka bir kriz çıkarsa 48 saat içinde yeni bir ürün yapmak için makinelerini yeniden programlamaya hazırlanmalarına yardımcı olmak istiyor.
Sertifikasyon
Büyük zorluklardan biri sertifikasyondur. Bir fabrika, üretim süreçlerini hızla yeniden düzenleyebilse bile, tıbbi bir otoritenin izni olmadan tıbbi ürünleri tedarik edemez. Dijital dönüşüm üzerine çalışan uluslararası bir şirket olan Engineering Group’ta Akıllı Endüstri ve Tarımsal Gıda Ar-Ge Birimi başkanı Marguglio, “Makinelerinizi, üretim sürecinizi, işgücü becerilerinizi ve nihai ürünü onaylamanız gerekiyor,” dedi . Eur3ka, işletmeler için gerektiğinde hızla tam sertifikasyona dönüştürülebilecek bir ön sertifikasyon planı oluşturmak için tıbbi yetkilendirme kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır. ”Bu bir tür önceden hazırlanmış sertifika sürecidir, böylece üretime hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz” dedi.
Bu ön sertifikayı almak için şirketler, makinelerde, süreçlerde ve personel becerilerinde hangi değişikliklerin gerekli olduğu konusunda bilgiye ihtiyaç duyar. Bu da ürün ve süreç için patenti alan şirketin güvenini ve işbirliğini gerektirir. “Ürün sahibi olarak size ürünümü üretmeye başlamanız için lisansı yalnızca bu IP korumalı¹ dosyayı veya işlemi kabul ettiğimiz şartlar dahilinde kullanacağınıza güvenirsem vereceğim – yani yalnızca salgın sırasında.
Pandeminin başlangıcından bu yana, bazı patentli ürün ve süreçlerin sahipleri, üreticilerle bire bir kendi güvenli ağlarını kurdular. Marguglio, “Biraz zaman aldı ama işe yaradı” dedi. “Soru şu: Bu işbirliğini nasıl kolaylaştırabilir ve bu aşamayı nasıl hızlandırabiliriz?” diye ekledi. Eur3ka’nın üzerinde çalıştığı bir çözüm , mevcut sağlık hizmetleri ağları ve devlet kurumları, BİT (bilgi işlem teknolojileri) şirketleri, imalat şirketleri ve Dünya Ekonomik Forumu gibi kurumları birbirine bağlayan bir topluluk - Dijital Fabrika İttifakı - geliştirmektir. Marguglio, “Sorunu çözebilecek sadece teknolojik bir itici güç değil, sorunu çözebilecek sadece siyasi bir itici güç de değil. Çok oyunculu bir yaklaşıma ihtiyacımız var,” dedi.
Risk
Marguglio, bir diğer önemli değişikliğin de tedarik zincirlerinin risk temelli bir yaklaşım kullanılarak tasarlanmasını sağlamak olduğunu söylüyor. “Tedarikçilerinizi yalnızca finansal maliyet temelinde seçmemelisiniz, aynı zamanda şunu da sormalısınız:” Tek bir tedarikçiye veya ülkeye güvenmenin riskleri nelerdir ? “… tedarik zincirini daha esnek bir şekilde inşa et, tasarla ve islet. “dedi. Her ne kadar herhangi bir zamanda başka bir salgın meydana gelebilse de, bir sonraki krizin siyasi olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. ”Bugün Güney Amerika’da, örneğin Brezilya’da, heran ve her yönde patlayabilecek çok sayıda istikrarsızlık var.”
Çok yerelleşmiş bir kriz bile tedarikçileri etkileyebilir. Örneğin, Hong Kong’un 2019’daki hükümet karşıtı protestoları, hava kargo açısından dünyanın en yoğun havalimanının geçici olarak kapatılmasıyla sonuçlandı . Diğer riskler arasında ihracatı kısıtlamaya yönelik siyasi kararlar yer alıyor; örneğin Hindistan, iç tedariklerini korumak için Mart 2020’de parasetamol ihracatını yasakladığında. Almanya’nın Fraunhofer Malzeme Akışı ve Lojistik Enstitüsü’nde tıbbi tedarik zincirleri uzmanı ve kıdemli bilim adamı Saskia Sardesai, belirli bir tedarik zincirinin doğasında bulunan riskleri keşfetmenin çok fazla çalışma gerektirdiğini söylüyor.
Sardesai, örneğin bir tedarik zinciri dünya çapında 70 tedarikçiye sahip olabilir. Her tedarikçinin sadece tedarik zincirindeki bir sonraki şirketle üretim verilerini paylaşabileceğini söylüyor. “Lojistik açısından en sofistike olan otomotiv endüstrisi bile, tüm tedarikçilerinin kim olduğunu veya nerede bulunduklarını bilmedikleri için salgın sırasında mücadele verdi.” dedi. Avrupalı tıbbi tedarikçilerin ve diğer işletmelerin bir sonraki krize hazırlanmasına yardımcı olacak araçlar geliştiren bir proje olan CO-VERSATILE (eşit miktarda çok yönlülük) üzerinde çalışıyor .
CO-VERSATILE projesi, Avrupalı üreticilere fabrikalarını ve tedarik zincirlerini bir kriz anında nasıl uyarlayacakları konusunda tavsiye ve simülasyon araçları sunan Dijital Teknopol adı verilen bir çevrimiçi portal geliştiriyor. Sardesai, “Kimin hammadde sağlayabileceğine, tedarik zincirini nasıl kurduğunuza ve üretim hattının nasıl kurulacağına dair talimatlara bakıyoruz,” dedi.
Dijitalleşme
Birçok tedarik zinciri, hammaddeyi sipariş etmek ve bitmiş ürüne dönüştürmek haftalar aldığından, talepteki ani değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt veremez. Tedarik zinciri bilgilerini dijitalleştirmek, şirketlerin bir kriz anında hızlı hareket etmelerine yardımcı olmak için hayati önem taşıyor. Sardesai, küçük ve orta ölçekli şirketlerin siparişlerini genellikle e-posta veya faks yoluyla gönderdiğini ve malzeme ve tedarikçiler hakkındaki bilgileri manuel olarak şirketin veri tabanına girdiğini söylüyor. Şirketler, tedarikçileriyle yakın işbirliği yapmadıkları, karşılaştıkları sorunları bilmedikleri ve ana darboğazları belirleyemedikleri sürece hızlı adapte olamazlar. “Bunu öğrendikten sonra harekete geçebilirsiniz” dedi Sardesai.
¹: Üretim bandında mikrop,toz,hava veya sıvıyla temaz etmeden üretim şartı
Çeviren: Arda Küçük
Bunlar da ilginizi çekebilir
Akıllı Telefonların Yerini Ne Alacak?
Teknolojinin Ne Kadar Geliştiğini Hatırlatacak 9 Harika Görüntü
Yorumlar 1