Hasar veren ‘Çılgın Solucanlar’ ABD eyaletlerine yayıldı. Doymak bilmez iştahları var. Bazı insanların bu solucanlara çılgın solucan demesinin sebebi, elinize aldığınızda hızlıca hareket etmeleri ve birden zıplamalarıdır. Hatta bazıları bir hatıra olarak kuyruklarını bile bırakabilir.
Şimdi bilim insanları, bu kurtçukların ABD genelinde en az 15 eyalete yayıldığını söylüyor. Amynthas agrestis cinsinin solucanları, ilk olarak 19. yüzyılda Kuzey Amerika’ya giden, bitki ve toprak taşıyan gemilerde istiflenmiş olarak görülmüş, oldukça istilacı bir gruptur.
Smithsonian dergisine göre bu solucanlar; yılan solucanları, Asya zıplayan solucanları veya Alabama atlayıcıları olarak da bilinmektedir. Newsweek’in raporuna göre o zamandan beri, yayılmaya devam ediyorlar.
Şu ana kadar; Minnesota, Wisconsin, Missouri, Illinois, Iowa, Nebraska, Ohio, Texas, Louisiana, Indiana, Kansas, Indiana Kentucky, Tennessee ve Oklahoma eyaletlerinde görüldüler.
Çılgın solucanlar aslında bilindik solucanlara benzerler, sadece daha küçük ve kahverengimsi renktedirler. Ancak itibarları çok daha kötüdür. Smithsonian’a göre yetişkin çılgın solucanlar, çiftleşmeden üreyebilirler ve yumurtalarını toprakla aynı renkte tutarak gizleyebilirler.
Solucanlar yumurtadan çıktıktan sonra, etraflarındaki toprakta bulunan besin maddelerini hızla tüketirler ve arkalarında kahve telvesini andıran gevşek, kumlu bir toprak bırakırlar.
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bir ekolog olan Brad Herrick;
PBS Wisconsin’e verdiği röportajda bu türün topraktaki besinleri tükettiğini ve bu nedenle toprağın hızla aşındığını ifade etti. Bunun sonucunda ise topraktaki bitkilerin veya rakip solucan türlerinin yaşama şansı kalmıyor.
Herrick, “Bu solucanlar sadece toprak yapısını ve topraktaki besin dinamiklerini değiştirmekle kalmıyor. Aynı zamanda bir şekilde o bölgede yaşayan diğer solucan türlerinin yerini aldıklarını fark ettik,” dedi.
Solucanların ülke çapında tam olarak nasıl yayılmaya devam ettiği belli değil. The Atlantic dergisinde Ocak 2020 tarihinde yayınlanan bir makaleye göre; bilim insanları solucanların ithal bitkilerde, kamyon lastiklerinde, peyzaj ekipmanlarında saklanarak ve hatta su yollarını kullanarak seyahat ettikleri düşünüyor.
Bu türün kozaları şaşırtıcı bir şekilde çok uzaklara gidebiliyor.
Araştırmacılar, bu istilacı solucanların Kuzey Amerika ormanları üzerindeki uzun vadeli etkilerini hala araştırıyorlar. Ancak kısa vadede, toprak ve orada yaşayan yerli solucanlar için kötü haberden başka bir şey getirmedikleri oldukça açık.
Newsweek’e göre şimdilik, ormanlardaki yayılmalarını kontrol etmenin iyi bir yolu yok. Ancak bahçenizde bir çılgın solucan görürseniz ne yapmanız gerektiğine dair bazı öneriler mevcut.
Uzmanlar, bu solucanlara rastlayan insanlara, onları bir plastik poşete doldurmalarını ve 10 dakika kadar güneşte beklettikten sonra poşeti çöpe atmalarını tavsiye ediyor.
Eylül Ustaoğlu
Bunlar da ilginizi çekebilir
Hayvanlar Üzerinde Yapılan İlk 10 Tuhaf Bilim Deneyi
JAXA, Asteroitten Alınan Örneklerde Bolca Toprak ve Gaz Keşfetti