536 senesi dünyada yaşamak için en kötü yıldı. Akademisyenler ve araştırmacılar, yılın diğerlerinden daha kötü olduğu konusunda hemfikir. 2020-2021 artık kimsenin unutamayacağı bir yıl. Fakat 536 yılı dünyada yaşamak için en kötü yıldı. Peki 536 yılında neler yaşandı, neden en kötü yıl olarak nitelendiriliyor?. Birazdan bunun sebebini hep birlikte öğreneceğiz. İnsanlık tarihine kaydedilen en kötü yıldan bahsetmişken, yılların arasından kötüsünü seçeceğiniz diğer yıllar var:
İnsanlık Tarihindeki Kötü Yıllar:
- 1349 yılı, Kara Veba veya diğer adıyla Kara Ölüm ‘ün Avrupa nüfusunun yarısını öldürdüğünü gördü.
- 1520’de çiçek hastalığı Amerika’yı mahvetti ve kıtanın yüzde 60 ila 90’ını öldürdü.
- 1918’de İspanyol Gribi 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.
- 1933’te Hitler’in yükselişinin modern tarihte dönüm noktası olduğu iddia ediliyor.
Yine de tarihçiler seçimlerinde hemfikirdirler. Tarihteki en kötü yıl unvanını, MS 536 yılı akıllarda kalıyor.
536 Yılında Neler Yaşandı?
Ortaçağ tarihçisi Michael McCormick, “Yaşamak için en kötü dönemlerden bir yılın, en kötü olmasa bile, başlangıcı olduğunu” belirtti.
Yıl; Avrupa, Orta Doğu ve Asya ‘nın bazı kısımlarını yaklaşık 2 yıl boyunca, günün 24 saati karanlıkta kalan, dünyanın dört bir yanına yayılan ve nedeni bir türlü açıklanamayan yoğun bir sisle başladı.
Sonuç olarak, küresel sıcaklıklar düştü ve bu, 2.000 yıldan fazla bir süredir en soğuk on yıla neden oldu. Kıtlık arttı ve tüm Avrupa, Afrika ve Asya’da mahsullerinden verim alınamadı. Ne yazık ki, MS 536, sefaletin sadece bir başlangıcı olarak görünüyordu. Bu aşırı soğuk ve açlık dönemi Avrupa’da ekonomik çöküşe sebep oldu ve MS 541’de bir hıyarcıklı veba salgını yaklaşık 100 milyon insanın ölmesine ve Bizans İmparatorluğu’nun neredeyse yarısının ölümüne yol açtı. Altıncı yüzyılın bu kısmı, yaygın olarak Karanlık Çağ olarak anılıyordu. Ne yazık ki, bu karanlığın gerçek kaynağı daha önce bilim insanları tarafından bilinmiyordu.
Son zamanlarda, McCormick ve buzul bilimci Paul Mayewski liderliğindeki araştırmacılar, 536 yılının başlarında İzlanda’da meydana gelen volkanik bir patlamanın, dünyanın büyük bir kısmına inanılmaz derecede büyük miktarda kül yayılmasına yol açarak, dünyayı karanlığa sürükleyen sis oluşturduğunu keşfettier. Bu patlama o kadar büyüktü ki küresel iklimi değiştirdi ve gelecek yıllar boyunca hava modellerinin biçimini ve mahsul yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkiledi.
Her yeni yılı “tarihin en kötü yılı” olarak etiketlemek bugünlerde bir moda haline geldi. MS 536 yılına dönüp, dünyanın gerçekten karanlıkta olduğu bir zamanda yaşamadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu düşünmeliyiz.
Fatime ABİK
Yorumlar 4